Szabadidő

Bolhapiacon vette, milliókért adta el

Mindössze száz euróért vette, és 45 ezer euróért sikerült eladnia a bolhapiacon vásárolt II. világháborús, német titkosíró gép egyik példányát, egy működő Enigmát.

Mondhatni különös szerencséje volt egy német professzornak a bukaresti bolhapiacon, ahol egy régi írógépeket árusító standon kiszúrt egy II. világháborús, német kódolóberendezést, egy Enigmát. Az árus nem tudta, hogy amit ő különleges írógépnek gondol, valójában mekkora értékkel bír, így örömmel mondhatott igent a felkínált 100 euróra.

Így működik az Enigma

A kriptográfiával foglalkozó professzor az Enigmát egyből bevitte a bukaresti Artmark aukciós házba, ahol hamarosan el is árverezték: a licit 9000 euróról indult és végül 45 ezer eurónál ütötték le.

Az aukciósház közleménye szerint a bolhapiacon fellelt készülék valójában egy háromtárcsás Enigma kódfejtőgép volt, amelyet a németek használták a második világháborúban üzenetek kódolására és dekódolására. A Bukarestben fellelt darab tökéletesen működik – írja az SG.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top