Szabadidő

Ezzel etesd a cicádat, ha a kedvében akarsz járni!

És persze a kedvében akarsz járni, hiszen szereted, ő a kedvenced. Azzal azonban vigyáznod kell, hogy olyasmit ne adj a macskádnak, ami nem tesz jót neki.

Egy cica felnevelésénél rendkívül fontos szempont, hogy mivel táplálkozik, hányszor és milyen mennyiséget kap enni. Ahogyan a gyerekeknél, úgy a cicáknál is nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű élelmet kapjanak, olyat, ami segíti a fejlődésüket, hiszen így válhatnak később egészséges macskává.

Három hónapos koráig a cica négyszer, ötször eszik egy nap, 3 hónapos és féléves kora között pedig általában háromszor. Féléves kora után elegendő napi kétszer ennie, általában reggel és este szoktak enni kapni a gazditól. A szakemberek azt szokták mondani, hogy emberi ételre nincs szükségük az állatoknak, ezért a legjobb a nekik készült tápokkal etetni a kedvenceinket.

Ezekből megkülönböztetünk száraz és nedves tápot, mindkettőből érdemes ennie a macskának. A legjobb, ha a cica előtt egész nap van száraz eledel és víz, este és reggel pedig kap nedves tápot. Ha lehet, akkor prémium minőségű eledelt vegyünk a cicának, és részletesen olvassuk át, hogy pontosan milyen összetevőkből áll. A jó állateledel ugyanis megfelelő arányban tartalmazza  a macskának fontos összes tápanyagot.

Ezzel etesd a cicádat, ha a kedvében akarsz járni!

Ásványi anyagok:

Kalcium: ez a legfontosabb ásvány a cicádnak. Optimális mennyisége a táplálék 0,6%-a.

A foszfor optimális mennyisége a táplálék 0,5%-a

Kén: az egészséges, fényes szőrzet fenntartásában játszik szerepet.

A vas: optimális napi mennyisége 80mg/testsúlykg, a mioglobin és  a hemoglobin előállításához kell.

A cink: optimális napi mennyisége 75mg/testsúlykg, kollagént és kreatint segít előállítani a bőrben, melyek annak rugalmasságáért felelnek.

Réz: szerepe fontos a sötétebb árnyalatú szőrzet kialakulásánál.

A vitaminok elengedhetetlenek az anyagcsere rendes működéséhez és az állat normál ütemű fejlődéséhez. Lehetnek vízben, illetve zsírban oldódóak. Egy részük a táplálékkal kerül be, egy másik  részüket viszont az állat szervezete állítja elő.

 Vitaminok:

A-vitamin: elengedhetetlen a látás és főképp a cica szemének a fény-árnyék viszonyok változásához való adaptációjához. Nagy mennyiségben viszont káros lehet az állatnak!

B8-vitamin: feltétlenül szükséges a cica szőrzetének, illetve bőrének .

B9-vitamin: az egészséges emésztést segíti elő,  valamint a vemhesség alatt fellépő esetleges idegrendszeri elváltozások megelőzésében segít.

B6-vitamin: vérképzőszervek működésében van jelentős szerepe.

B2-vitamin: az állat szőrének és bőrének egészségére van jótékony hatással.

B1-vitamin: az idegpályák fejlődési elváltozásait és egyes szívproblémákat gyógyít.

D-vitamin: a kalcium valamint a foszfor felszívódását és beépülését segíti.

K-vitamin: hiánya vérzékenységet okozhat.

PP-vitamin: az egészséges szőrzet fenntartását segíti elő.

Ezzel etesd a cicádat, ha a kedvében akarsz járni!

A minőségi készítményeken mindig fel vannak tüntetve az alkotóelemek és mennyiségeik, ezért mindig olvasd el figyelmesen a csomagoláson található leírást! Ne feltétlenül a legdrágábbat vedd meg, hanem a legjobbat igyekezz kiválasztani!

Mit ne kapjanak a cicák?

  • Kutyaeledelt nem szabad enniük, mert nem tartalmaznak a macskák számára elegendő fehérjét
  • Csontot ne adjunk a cicáknak, mert nincs rá szükségük
  • Zöldséget általában nem szeretik a macskák, ők húsevők
  • Édességet ne kapjanak, mert csak elhíznak tőle, és semmi sincs benne, amire szükségük van
  • Tehéntejet semmiképp ne adjunk a cicáknak, mert bennük nincs tejcukorlebontó enzim, ezért hasmenést kapnak tőle (feles vagy higított tejet sem kell kapniuk, folyadéknak elegendő a víz)

Káros a cicáknak:

  • Mazsola
  • Fokhagyma, hagyma
  • Alkohol
  • Nyers tojás

Nagyon fontos, hogy már a kezdetektől igyekezzünk a cicát hozzászoktatni többféle eledelhez is, nehogy megszűnjön a megszokott, és bajban legyünk a válogatós állattal, mert nem akar mást megenni. Az ideális, ha kiskorától 4-5 féle tápot eszik, váltogatva, akkor nem lesz válogatós. Ha mégis arra kényszerülünk, hogy átszoktassuk egy új ételre, akkor fokozatosan tegyük, apránként keverjük a régi ételéhez az újat, akkor talán zökkenőmentesen átáll. Ha a fentieket szem előtt tartva neveljük a cicánkat, akkor nagy baj nem lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top