Szabadidő

Jön a baba, mi legyen a macskánkkal?

Sokan félnek attól, hogy egy újszülöttnek nem tesz jót egy állat közelsége, esetleg elkap tőle valamilyen betegséget. A kismamák is szoktak azért aggódni, vajon nem lesz-e bajuk a terhesség alatt a macskáktól, ezért utánajártunk.

Egy kisbaba születése határtalan öröm, azonban sokan aggódni kezdenek, vajon minden megfelelő lesz–e a kis jövevénynek. Sokan még az eddig hőn szeretett macskát is aggódva nézegetik, nem tesz-e majd kárt a kicsiben, nem hurcol-e haza borzalmasabbnál borzalmasabb fertőzéseket…  Úgy tűnik, ezek a kétségek teljesen feleslegesek, hiszen a kisbabák és a cicák jól megférnek egymással.

Természetesen felelős állattartók esetében mondjuk mindezt, hiszen aki gondozza, ápolja és rendszeresen állatorvoshoz viszi a cicáját, annak nem kell aggódnia. Azok az állatok, akikre odafigyel a gazdájuk csak ritkán betegednek meg, és a betegségek túlnyomó többségét vagy egyáltalán nem, vagy csak igen ritkán kaphatja el ember. Persze, a megfelelő higiéniás szabályokat be kell tartani, és akkor nem lesz baj!

Nem kell választani a baba és a cica között!

1. Az újszülöttet elővigyázatosságból ne hagyjuk kettesben a macskával, mert a cicák szeretnek odabújni a meleg testekhez, ezért érdemes kizárni a babaszobából a macskát, és a babaágyba sem kell beengedni őt.

2. A cicusnak is meg kell szoknia a kisbabát, úgyhogy fokozatosan ismertessük meg vele az új családtagot, mindig felügyelet mellett!

3. Az állat egészségének érdekében minden évben egyszer vigyük el állatorvoshoz.

4. A cica kapja meg a megfelelő védőoltásokat. 

Jön a baba, mi legyen a macskánkkal?

5. Fokozottan figyeljünk a parazita-mentesítésre, vagyis adjunk neki rendszeresen féreghajtót.

6. Használjunk olyan tablettát, vagy nyakra cseppenthető készítményeket, amelyek távol tartják akár hónapokra is a bolhát, kullancsot, férgeket.

7. Cicánk legyen ivartalan! Ezek az állatok nem kóborolnak, nem verekszenek, így nem szednek össze annyi betegséget sem.

8. Tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat: gyakran mossunk kezet, takarítsuk rendszeresen az almot!

9. Vedlési időszakban figyeljünk a rendszeres porszívózásra, takarítsunk a szokásosnál gyakrabban, főleg, ha a pici már a földön kúszik, mászik.

Ha ezeket a nem bonyolult szabályokat betartjuk, akkor a baba és a cica jól meglesznek, sőt, később igazi játszótársakká válnak. Sokan azonban már a terhesség kezdetén annyira megrémülnek az elképzelt szörnyű betegségektől, amelyeket egy macska terjeszthet, hogy menhelyre viszik az addig dédelgetett kedvencüket. A leggyakoribb ilyen félelem a toxoplazma fertőzés.

Jön a baba, mi legyen a macskánkkal?

Rettegés helyett inkább tedd ezt, és rájössz, nincs okod a félelemre!

Ha már van macskád, akkor kérjél toxoplazma tesztet, így kiderül, átestél-e már a fertőzésen. A toxoplazma tesztet a TB támogatja, de csak kérésre végzik el. Ha pozitív lesz, akkor sem kell megijedni, mert felírnak egy tablettát (a Rovamycin nevű antibiotikumot), és azt kell a terhesség végéig szedni. Ebben az esetben nem lesz baja a kisbabának sem. Ha már átestél ilyen fertőzésen, ezt a teszt kimutatja, akkor nem kell tartanod a macskaürüléktől sem.

Toxoplazma- fertőzés:

A macskák többsége kölyökkorában átesik a betegségen, de később is találkozhat ezzel a parazitával. Lakásban tartott cicáknál kisebb a toxoplazma fertőzés esélye, nagyobb kockázatot a kijáró, nem oltott macskák jelentenek.  Az emberek 80%-a már átesett ezen a fertőzésen, minden tünet nélkül, akkor is, ha nincs macskája. A toxoplazma fertőzést egyébként meg lehet kapni nyers hústól, rosszul megmosott gyümölcstől-zöldségtől, játszótéri homokozóban, szóval nem csak a macska lehet a hibás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top