Szabadidő

Ház méretű aszteroida közelíti meg a Földet

A tudósok szerint a 2012 TC4 nem jelent veszélyt, ám fontos tanulmányozni, mert előbb-utóbb nem ússzuk meg a becsapódást.

Egy nagyobb házhoz hasonló méretű aszteroida halad el csütörtökön a Föld mellett, tőle nagyjából 44 ezer kilométer távolságra, de az égitest a tudósok szerint nem jelent veszélyt. A 2012 TC4 nevű aszteroida átmérőjét az amerikai űrkutatási hivatal 12-27 méteresre teszi.

Ha a Földnek ütközne, jelentős károkat okozna. Most biztosan nem fog, viszont volt már példa hasonlóra: 2013-ban az orosz Cseljabinszk nagyvárosban komoly következményekkel járt egy becsapódás: nagyjából 1500 volt a sérültek száma, 7000 épület rongálódott meg.

Mivel a következő becsapódás csak idő kérdése, a tudósok a 2012 TC4 elhaladásakor olyan fontos információkhoz akarnak jutni, melyekre a jövőbeni esetleg veszélyes szituációkban szükség lehet.

„A cseljabinszkihoz hasonló ütközés 40-50 évente következik be. Olyan becsapódás, mint a 108 évvel ezelőtti, amikor egy 40 méter átmérőjű meteorit 2000 négyzetkilométer szibériai erdőt pusztított el, csak 300 évenként ismétlődik” – mondta Rüdiger Jehn, az európai űrügynökség darmstadti repülésirányítási központjának vezetője.

Minél nagyobb az aszteroida, annál kisebb a találkozás valószínűsége, a dinoszauruszok kihalásához vezető becsapódás már 65 millió éve történt. A tudósok szerint a jelenlegi eszközökkel évek, sőt évtizedek állnak rendelkezésre, hogy egy nagyobb és veszélyesebb űrobjektum ellen védelmi intézkedéseket hozzanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top