Szabadidő

Több ezer pingvinfióka halt éhen az Antarktiszon

Valószínűleg a nagy kiterjedésű nyári tengeri jég okozta az utódok pusztulását.

Tömegesen pusztultak el az Adélie-pingvinfiókák idén az Antarktiszon – írja az Index. A tudósok 2010 óta tanulmányoznak egy 18 ezer párból álló kolóniát az Antarktisz keleti részén fekvő Petrel-szigeten. Az idei költési szezonban viszont csak két fiókát találtak életben.

Ugyanakkor több ezer éhen halt fiókára és ki nem kelt tojásra bukkantak. Az utóbbi négy évben ez már a második ilyen mértékű fiókapusztulás, 2013-ban egyetlen utód sem maradt életben. Az előző 50 évben, mióta figyelik az antarktiszi pingvineket, nem volt ilyen eset.

Francia kutatók szerint az okozta a katasztrófát, hogy a rendkívül nagy kiterjedésű nyári jégtakaró miatt a szüleiknek jóval távolabb, 100 kilométerrel távolabbra kellett élelemért menniük. A kikelt fiókák éhen haltak, miközben szüleikre vártak, de közrejátszott az is, hogy a hosszú távollét miatt nem volt, aki melegen tartsa a kicsiket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top