Szabadidő

Újra itt az óraátállítás!

Miután a közeljövőben biztosan nem törlik el az óraátállítást, jobb, ha feljegyezzük, hogy mikor lesz a legközelebbi. Hiszen az évi kétszeri óraátállítás rendesen hazavágja az azt követő napjainkat. Nem árt ha felkészülünk legalább lelkileg.

2017. október 29-én hajnali 3 órakor vissza kell állítani az órákat, bár a legtöbb időjelző ezt úgyis megteszi magától is, hajnali 2 órára. Ilyenkor térünk vissza a télinek mondott, de igazából a csillagászatilag normális időszámításhoz. A lényeg pedig, hogy az elmúlt fél évhez képest egy órával később kell felébrednünk. Óraátállításra felkészülni!

Óraátállítás ősszel

Magyarországon 1980-ban vezették be a téli- és a nyári időszámítási rendszert, a többi országhoz hasonlóan energiatakarékossági szempontok alapján. A nappalokat egészen egyszerűen így igazították hozzá az emberek napirendjéhez. Mostanra pedig, igazodva az uniós rendszerhez és a közlekedés nemzetközi menetrendjéhez, minden tagállamban október utolsó vasárnapján van őszi óraátállítás a téli időszámításra.

Vita az óraátállításról

Manapság, a megváltozott fogyasztási szokások következtében, a nyári időszámítás energiatakarékossága nem ennyire egyértelmű. Hiszen az állandóan ébren lévő nagyvárosok éjjel is nagyon sok energiát fogyasztanak, míg nyáron a légkondicionáló berendezések pörögnek ezerrel. Ráadásul statisztikák mutatják, hogy az óraátállítás miatt megbolydult bioritmusunk következtében megnövekedik a közúti balesetek száma az átállítás utáni napokban.

Egy órával többet alhatunk!

Ahol nincs óraátállítás

Az oroszok megszenvedtek azért, hogy ma már ne kelljen az órát évente kétszer tekergetni. 1981-ben vezették be náluk a nyári-téli időszámítást, amelyet aztán 2011-ben csak nyárira cseréltek le. Az egész éves nyári menetrend viszont annyira megviselte az oroszokat, hogy teljesen kimerültek, fáradékonyak és kevésbé hatékonyak lettek. Igaz volt ez az orosz állatállományra is: a tehenek jóval kevesebb tejet adtak. 2014. őszén végül visszatértek a téli időszámításhoz, ami azóta is állandó, az óraátállítás nyűgei nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top