Szabadidő

A szexuális zaklatás miatt szigorít a Twitter

A mikroblog-platformon a jövőben szigorúbb szabályokkal próbálják majd elejét venni a szexuális zaklatással összefüggő tartalmak terjedésének.

A Twitter az egész világot sokkoló Weinstein-botrányt követően vizsgálta felül jelenlegi felhasználási feltételeit. Az új szabályok értelmében szigorúbb szankciók vonatkoznak majd azokra, akik megsértik a cég szabályait.

2017-ben a Twitternek átlagosan havi 330 millió aktív felhasználója van (Fotó: Tumblr)

A szigorítás vonatkozik a fotón szereplők belegyezése nélkül készült, meztelenséget, vagy hasonlókat ábrázoló képek közlésére – például az úgynevezett „upskirt” fotókra, amikor gyanútlan nőknek befotóznak a szoknyája alá, a „creepshotnak” nevezett képekre, amelyek szintén a rajtuk szereplők beleegyezése nélkül ábrázolják például a dekoltázsukat, vagy épp a rejtett kamerás felvételekre.

A közösségi médiacég a jövőben azt is megkönnyíti majd, hogy felhasználói jelezzék, ha bárhol online bántalmazás vagy zaklatás nyomaira bukkannak. Eddig ezt csak a zaklatást elszenvedő áldozatok tehették meg.

A Twitter ezenfelül újragondolta az érzékeny tartalmak körét is, amelyek megjelenítése előtt figyelmezteti a felhasználókat, hogy csak akkor kattintsanak, ha valóban látni szeretnék az adott anyagokat. Érzékeny tartalomnak fognak számítani mostantól az úgynevezett gyűlöletszimbólumok, amelyek feltehetően például az önkényuralmi jelképeket érintik. Itt meg kell jegyezzük, hogy az USA szólásszabadsági törvényeinek értelmében nem számít büntetendőnek például egy horogkeresztes vagy vörös csillagos póló viselése sem.

A Twitter azután döntött a felülvizsgálatról, hogy a Weinstein-ügy kapcsán sok kritikát kapott Rose McGowan színésznő fiókjának a zárolása miatt. Az eset kapcsán azzal támadták a céget, hogy mások fiókját nem zárolta, akik McGowanhoz hasonló trágár kifejezéseket használtak. A Twitter az üggyel kapcsolatban jelezte, hogy nem ezért folyamodtak a zároláshoz, hanem azért, mert McGowan egyik tweetje egy magántelefonszámot tartalmazott, amit a felhasználási szabályzat tilt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top