Szabadidő

Fej nélküli robotmacska Japán új sztárja

A zavarba ejtő fura izé – mert máshogy nehéz körülírni – természetesen a távol-keleti szigetországból érkezik, ha valakinek feltétlenül szüksége lenne rá, 26 ezer forint körüli összegért beszerezhető.

Mielőtt belevágnánk, álljon itt egy képrejtvény, ami első ránézésre simán lehetne az interneten időnként körbemenő „a szingapúri tízévesek 20 másodperc alatt megoldják ezt a feladványt” típusú logikai feladat is. Íme:

Mire gondolt a költő? (Fotó: Qoobo)

Lelőttük a poént, nem rejtvényről van szó, hanem a Qoobo nevű, jobb kifejezés híján robotikus párnának nevezhető fura fejlesztés használati utasításáról. Így néz ki, feliratokkal együtt.

A robot simogatásra reagál, ezzel helyettesítve a háziállatok szeretetét (Fotó: Qoobo)

A Qoobo lényege, hogy a macskatartás örömeit kínálja azoknak, akik valamilyen okból –allergia, gyerek, szigorú lakásbérleti feltételek stb. – miatt nem tarthatnak kisállatot. Persze, azt azért meg kell jegyezni, hogy a Qoobo legfeljebb egy rosszul elsült LSD-trip macskáira hasonlít, hiszen se feje, se végtagjai nincsenek. Van viszont farka, amit simogatás hatására csóválni kezd.

A fejlesztők ígérete szerint minél intenzívebben simogatjuk, annál gyorsabban csóvál, sőt időnként saját magától is megindul, feltéve, hogy megfelelően feltöltöttük a mellékelt USB-csatlakozó segítségével. Ha ez megtörtént, nyolc órán keresztül élvezhetjük a bizarr „háziállat” szeretetét.

A hivatalos megnevezés szerint „párnás farkú terápiás robotnak” nevezett Qoobót az ötletgazda Yukai Engineering nevű cég közösségi adományokból szeretné piacra dobni. Ha összejön a kitűzött cél – ötmillió jen, vagyis körülbelül 11,5 millió forint –, az első Qoobókat 2018 júniusától lehet majd megrendelni szürke, illetve barna színben.

Nem tudjuk, hogy ez megvalósul-e, mindenesetre a kitűzött összeg felét már összedobták a terápiás robot rajongói. Szerkesztőségünk álláspontja egyelőre nem kiforrott, van aki cukinak, van aki ijesztőnek tartja a Qoobót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top