Szabadidő

Nem sikerült megmenteni, így kivágják Mária Terézia fáját

Ki kell vágni azt az idős tölgyfát, amelyet még Mária Terézia adományozott a Brunszvik családnak. A martonvásári kastély parkjában élő, 250 éves fa egy augusztusi viharban kapott halálos sebet.

Megpecsételődött a sorsa annak az idős tölgyfának, amelyet még Mária Terézia adományozott a Brunszvik családnak, amikor a martonvásári kastély parképítésébe kezdtek. A 250 éves fát egy augusztusi vihar annyira megtépázta, hogy életveszélyessé vált, ezért döntöttek a kivágása mellett – tudta meg a Blikk.

„A sérüléssel a mintegy 250 éves fa – amely a park és a kastély látványának meghatározó eleme – elveszítette lombkoronájának körülbelül a felét. Korából adódóan az ikonikus tölgy az elsők között lehetett azokból a fákból, amelyeket a Mária Teréziától kapott mocsaras birtok lecsapolását követően a gróf Brunszvik család a ma méltán népszerű park létrehozására elültetett.

Forrás: MTA Agrártudományi Kutatóközpont

A fa nemcsak a kastély építésének, de Beethoven látogatásainak, később a Dreher család életének is tanúja volt, majd a második világháború alatt a kastélyban berendezett hadikórház sebesültjeinek nyújtott árnyékot.

Az ötvenes évektől az Akadémia kutatóinak, vendégeinek és a park évi tízezernyi látogatójának jelentette az évszázadokon átnyúló folytonosságot” – írta akkor honlapján az Akadémia.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top