Szabadidő

Sissi, a mesebeli királyné és a valóság

Ferenc József császár feleségére, Erzsébet királynéra mindenki szeret a mesebeli Sissiként gondolni. De vajon tényleg ennyire rózsaszín élete volt? Tényleg ennyire makulátlanul szép és kedves teremtés volt Sissi?

A mai napig élő, és a mesecsatornákra illő Sissi-legendák elsősorban az 1955-ös Sissi című filmből táplálkoznak, ami a gyönyörű Romy Schneidernek köszönhette óriási sikerét. Az általa megformált Erzsébet királyné valóban a tökéletesség határát súrolta. De valójában mi lehet az igazság Sissi szépséges életéről?

Sissi fogai

Sissi valóban gyönyörű volt, de sokaknak feltűnt, hogy Ferenc József mellett egyre komorabb, szótlanabb és mosolytalanabb lett. Ennek egyik oka lehetett Erzsébet fogainak rossz állapota. Az tény, hogy szerette az édességet, s később állítólag a dohányzást sem vetette meg. Fogai elszuvasodtak, s ez elcsúfította volna, amúgy kellemes, szemrevaló külsejét. Sokan ennek tudják be, hogy fogadásokon nem volt túl kedélyes társalgó.

Pinterest

undefined

Sissi és a gyermeknevelés

Sajnos Sissi gyermekei nem voltak olyan szerencsés helyzetben, hogy anyjuk mellett lett volna a kor Vekerdy Tamása nevelési tanácsadóként. Helyette a maga is fiatal, még gyerekkorú császárné átengedni kényszerült férjének, és férje családjának a gyermekek nevelésével kapcsolatos teendőket. Elsőszülött gyermeke, Zsófia ráadásul tífuszban meghalt egy magyarországi út során. Gizella, második lánya után pedig megérkezett Rudolf, a várva várt trónörökös. A kisfiú kezdetben szinte alig ismerte édesanyját, hiszen nevelését egy az egyben a császár anyja, Zsófia főhercegnő irányította. 7 éves lehetett a trónörökös, mikor Sissi végre a sarkára állt, s ultimátumot adott férjének: elhagyja, ha nem csökkentik a Rudolfot övező katonai szigor mértékét. 1868-ban pedig Budán megszületett negyedik gyermeke Mária Valéria főhercegnő, a „magyar gyermek”.

Sissi halála

1898-ban, 61 évesen szíven szúrta egy anarchista merénylő a Genfi tó partján, de ez csak az utolsó „tőrdöfés volt”, hiszen évek óta szinte csak árnyéka volt önmagának a valaha csodaszép császárné. Fia Rudolf főherceg 1889-ben ugyanis öngyilkos lett. Ez már túl sok volt a depressziós és lelkiekben sokat szenvedett Erzsébetnek. Még inkább visszavonult a közélettől, s élete végéig már csak fekete gyászruhát hordott Sissi. Sohasem bocsátotta meg magának, hogy nem tudott fia igazi támasza lenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top