Szabadidő

Farkas lábnyomára bukkantak a Börzsönyben

Nagyon nagy valószínűséggel farkas jár a Börzsönyben, erre utal a szerdán reggel talált nagyméretű lábnyom. Az állat ürülékét most vizsgálják, de ha a gyanú beigazolódik, akkor a farkas vagy a Bükkből, vagy Szlovákiából kerülhetett át a Pest és Nógrád megyei hegységbe.

Január 24-én reggel Darányi László, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának természetvédelmi őre bukkant rá a különös lábnyomra, amely egy nagyobb kutyának a nyomához hasonlít.

Darányi és csapata a Börzsönyt bejárva megállapították az állat terepi mozgását, viselkedését és az egyedi vadászati technikáját is, amely alapján valóban nagy a valószínűsége, hogy egy farkas vadászik a magyarországi hegységben. A nap folyamán ürülékmintát is sikerült vételezniük, amelynek vizsgálata után teljesen biztossá válhat a feltevés, miszerint sok év után újra farkas van a Börzsönyben.

Az árulkodó lábnyom
Fotó: Duna–Ipoly Nemzeti Park

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallhatunk olyan hírekről, hogy ez az alkalmazkodóképes ragadozó fokozatosan visszahódítja korábbi területeit. A farkasok mozgásterülete akár több száz négyzetkilométer is lehet, így lehetséges, hogy ez az állat a Bükkből vagy Szlovákia területéről érkezett a Börzsönybe.

A farkas hazánkban fokozottan védett faj, fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top