Szabadidő

Ha beköszönt a kis jégkorszak, még durvább hidegek lesznek a Földön

A kutatók már most látják annak jeleit, hogy a Nap tevékenységének hűlő ciklusában vagyunk, és a hőmérséklet a következő évtizedekben tovább fog csökkenni.

Bár az előrejelzések szerint húsvétra berobban az igazi tavasz, az elmúlt hetekben nem igazán akart elmúlni a tél, szokatlan hideg és havazás köszöntött be Európában.

Az alábbi videón az látszik, ahogy az elmúlt másfél hétben a sarkvidéki hideg eléri Skandináviát, Európát és Ázsiát.

Az Infostart azt írja, hogy a tudósok szerint gyakoribbak lehetnek a sarkvidéki eredetű hidegek a napciklus hűlő spiráljában, mint amilyenben most is vagyunk.

Ez azonban még csak a kezdet, egyes kutatók ugyanis úgy vélik, néhány évtized múlva a Nap 7 százalékkal hűvösebb lesz, ami a hőmérséklet csökkenését okozza a Földön.

Az úgynevezett szoláris minimumra volt már példa korábban is, a 17. században emiatt fagyott be az angliai Temze, és a Balti-tenger befagyása miatt tudta a svéd hadsereg elérni és megszállni Dániát.

A szakértők szerint 2050-re még ennél is kevesebb hő juthat le a Földre, ami a korábbiaknál is nagyobb lehűlést okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top