Szabadidő

Lenyűgöző látványban lesz részed, ha felnézel az égre vasárnap

Szerencse és felhőtlen égbolt is kell ahhoz, hogy elcsípjünk egyet-kettőt a Lyridák-meteorrajból, amely április 22-én, vasárnap éri el a maximumát. Ekkor óránként akár 18 hullócsillagot is láthatunk a hajnali égbolton.

Nemcsak augusztus végén érdemes az égboltot fürkészni hullócsillagok után, tavasszal is van meteorhullás, csak nincs olyan jó sajtója, mint a Perseidáknak. Az áprilisban érkező meteorokat Lyridáknak hívják, és már 2600 éve tudnak a létezésükről, hivatalosan mégis csak 1835-ben készült feljegyzés róluk – írja s Sokszínű Vidék.

A Lyridák évről évre április 22-26. között jelennek meg, ilyenkor óránként akár 18 hullócsillag is átszelheti az eget, de vannak olyan évek, amikor látványos kitöréseket produkál. 1982-ben például óránként 90 meteorral tetőzött. Nevét onnan kapta, hogy radiánsa a Lant (Lyra) csillagképben van, azaz a meteorok csóvája a Lyra csillagkép legfényesebb csillaga felé mutat.

Forrás: eumet.hu

A hullócsillagokat az éjszaka második felében érdemes figyelni, egészen pirkadatig. A nevét adó csillagkép, a Lant (Lyra) irányából érkeznek a Föld légkörébe, de mivel a radiáns hajnalban már magasan (75 fok) jár az égen, ezért bármelyik irányban, az ég bármely területén feltűnhetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top