Szabadidő

Milliárdokat kérnek a világ legdrágább rendszámáért

Hamarosan lesz valaki, aki 4,3 milliárd forintnak megfelelő fontot fizet majd ki a világ legdrágább rendszámáért, amin csak két karakter van: F1.

Elképesztő összegért dobták piacra Nagy-Britanniában a világ legdrágább rendszámát. Az F1 feliratú plakettől 12,5 millió fontért (4,3 milliárd forint) hajlandó megválni jelenlegi tulajdonosa, Afzal Khan brit autódizájner. Az F1-es rendszám eddig Khan Bugatti Veyron típusú autóján volt. Az F1 rendszám megvásárlójának ráadásul 2,5 millió font adót is kell majd fizetnie, így majdnem 15 millió font lesz a rendszám értéke.

Khan az egyedi rendszámot 2008-ban, „mindössze” 440 ezer fontért vásárolta, ami akkor brit eladási csúcsnak számított. Azóta rengeteg víz lefolyt a Temzén, a különleges rendszámoknak az elmúlt időszakban évente 12 százalékkal emelkedett az áruk.

A drágulás mögött a ritka rendszámok keresletének megtízszereződése áll, 2017-ben az Egyesült Királyságban mintegy 375 ezer ritka rendszámot regisztráltak.  Egy felmérés szerint a Nagy-Britanniában forgalomban lévő gépkocsik 10-20 százalékának van egyéni rendszáma.

Az egyedi rendszámtáblák értékesítése jó üzlet a koronának is, 1990 óta a ritka rendszámok rendszeresen megrendezett aukciója mintegy 2,3 milliárd font hasznot hozott a brit költségvetésnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top