Szabadidő

Egy Neander-völgyi 35 ezer éves üzenetét azonosíthatták a tudósok

Egy kovakőbe vésett jelekről derült ki, hogy nem véletlenszerűek: valószínűleg szimbolikus jelentést hordoznak.

Egy Neander-völgyi ember 35 ezer éves üzenetét azonosíthatták egy Krím félszigeten felfedezett kovakövön. A kutatók szerint az 1924-ben, a Kiik-Koba barlangban talált kőbe vésett karcolások szimbolikus jelentéssel bírhatnak. Ez pedig újabb bizonyítéka lehet annak, hogy a Neander-völgyi emberek jóval komplexebb élőlények voltak, mint azt korábban gondoltuk – írja a Live Science.

A május 2-án megjelent tanulmányban Ana Majkić, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont munkatársa azt írja, most már biztos, hogy a kő felületén talált minták nem véletlenül kerültek oda, és nem az ásatáson keletkeztek. A vizsgálatok során ugyanis kiderült, hogy a vonalakat kőeszközökkel vésték. A kutatók szerint a mindössze 35 milliméteres kövön talált bevésések finom motoros készségekről és nagy figyelemről vallanak.

Egy szó mint száz, a bizonyítékok arra mutatnak, hogy a vonalakat szándékosan véste a kőbe egy kivételes kézügyességnek örvendő Neander-völgyi.

Azt természetesen nem tudni, mit jelentenek ezek a jelek, annyi azonban biztosnak tűnik, hogy nem véletlenszerűen hozták létre őket, ahhoz ugyanis túlságosan tiszták a vonalak, és túlságosan nagy odafigyelést igényeltek. Egyes kutatók szerint talán valamiféle számozás lehet a jel, de az is lehet, hogy információt, üzenetet rejthet a kő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top