Szabadidő

Eszméletlen cuki kúszósül született a Miskolci Állatkertben – fotók

Európában is ritkaságnak számító kúszósül született pár hete a Miskolci Állatkertben, amit már a látogatók is megpillanthatnak.

Közleményben mutatta be a sajtónak legifjabb lakóját, a cuki kis kúszósült a Miskolci Állatkert és Kultúrpark. Elárulták, hogy Miskolcon már 2013 óta láthatók észak-amerikai kúszósülök, amik olyan jól érzik magukat, hogy évről évre egy-egy utóddal örvendeztetik meg a gondozókat. Az idén született bébi már a hatodik közös kölyke az Európában is ritkaságnak számító, miskolci kúszósülöknek.

Pár hetes kúszósül – fotó: Miskolci Állatkert és Kultúrpark / Veress Tamás

A hatodik kölyök május közepén, mintegy fél kilogrammos súllyal jött a világra hét hónapos vemhesség után. Bár látszólag még most is puha bundát visel, a fekete szőrzet valójában már a születése után pár órával hegyes, fehér tüskéket rejt, amelyek a természetben hatékony védelmet jelentenek a kölyöknek a ragadozók ellen. Bár már nyalogatja és rágcsálja a szülők növényi eredetű takarmányát, négy hónapos koráig még anyatejen él.
 
A Miskolci Állatkert az egyetlen olyan magyar állatkert, ahol a kúszósülök szaporodnak, és ez európai szinten is ritkaságnak számít: az idei évben mindössze hét kölyök látta meg a napvilágot a kontinens állatkertjeiben. A jól szaporodó miskolci kúszósülcsapat éppen ezért az európai állatkerti állományban is fontos szerepet tölt be, hiszen került már utód Miskolcról Kassára és Berlinbe, sőt a tavaly született kölyök éppen a jövő héten fogja elhagyni a szülői házat, és utazik egészen Franciaországig.

Felfedezőúton az ifjú kúszósül – fotó: Miskolci Állatkert és Kultúrpark / Veress Tamás 

Az Egyesült Államok egyes területein több helyen lehetőség van a nagy egyedszámú, gyakran az erdészeti területeken is gazdasági károkat okozó észak-amerikai kúszósülök – más néven urzonok (Erethizon dorsatum) – állományának gyérítésére. Ez többnyire az engedélyezett vadászatukat jelenti, ám egyes egyedek élve kerülnek befogásra, majd állatkertekbe. Így kerülhettek a Miskolci Állatkert kúszósüljei is eredeti, észak-amerikai otthonukból Magyarországra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top