Szabadidő

Drága lehet a külföldi gyorshajtás

Akár több száz euróra is büntethetnek egy csekély sebességtúllépésért. Arra ne számítsunk, hogy nem tudják majd, hová küldjék a csekket.

Itt a nyár, sokan indulnak nyaralni autóval, ám nem árt tisztában lenni azzal, hogy nem minden országban ugyanolyan szabályok érvényesek a közlekedőkre. Így ha megbírságolnak, akár több száz euróval drágulhat a nyaralás – derül ki a Tények riportjából.

Nálunk például óránként 110 kilométeres sebességgel lehet az autóúton haladni, Dániában viszont csak 80-nal. Svájcban a kis mértékű gyorshajtás is akár több száz euróba kerülhet.

A bírságok mértéke között nagy a szórás. Egy vezetéstechnikai szakértő szerint viszont a nagy idegenforgalmat lebonyolító országokban kifejezetten megértőek a külföldi rendszámú autósokkal.

Arra azonban ne számítsunk, hogy bírság esetén nem érnek utol minket. Ilyenkor kiadják a külföldi hatóságoknak az autós adatait, így a büntetést ugyanúgy megkapjuk, mintha itthon követtük volna el a szabálytalanságot.

Ha külföldről kapunk bírságot, akkor legalább 50 euróra számíthatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top