Szabadidő

Másfél év alatt épített tortasütő robotot egy férfi

A kanadai YouTube-sztár egy különleges kihívás keretében fogott bele az ambiciózus projektbe.

Stephen Robinson megfogadta, hogy egy év alatt 52 új dolgot fog megtanulni, vagyis minden héten valami újdonságot. Így jutott eszébe, hogy építsen egy robotot.

„A minap feltűnt, hogy mindenféle gépekkel vagyok körülvéve, ott a kenyérpirító, az okostelefon és a többi, amit mindennap használok, de fogalmam sincs, hogyan működnek” – mondta Robinson az egyik videójában. „Ezen most változtatni szeretnék, ezért építeni fogok egy olyan gépet, ami végrehajt egy olyan dolgot, amit korábban még sosem csináltam – egy torta elkészítését.”

A fejlesztés végül valamivel tovább tartott egy hétnél: Robinsonnak 1000 kanadai dollárjába (valamivel több mint kétszázezer forint), 300 munkaórájába, összesen pedig másfél évébe került, hogy elkészüljön a robot által sütött torta.

Stephen Robinson elégedett az eredménnyel (Fotó: YouTube)

A projekt kezdete előtt Robinsonnak semmiféle tapasztalata nem volt a robotika, a programozás és az elektronika területén. Mint a bő tízperces videóból kiderül, a fiatalembernek számtalan akadályt kellett leküzdenie, a rövidzárlatoktól a hibásan programozott szervókon át a gyenge villanymotorokig, ő azonban soha nem adta fel.

Bár a robot távolról sem nevezhető tökéletesnek – a célzás például nem az erőssége, a felhasznált edénybe valamivel kevesebb cukor jut, mint köré –, Robinson így is elégedett.

„Bár ezt a robotot nem lehet piacra dobni, ez sosem volt a célom” – magyarázza a kitartó fiatalember. „A cél az volt, hogy valamin keresztül meg tudjam érteni a robotika alapjait, most pedig, hogy ezen túl vagyok, nagyon jó érzések töltenek el.”

Érdemes körülnézni Robinson 52 Skillz nevű YouTube-csatornáján, ahonnan kiderül, hogyan tanulta meg kirakni a Rubik-kockát, hogyan ejtőernyőzik, vagy hogyan táncolt egy meredek hegyoldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top