Szabadidő

Nem fogsz örülni ennek a hírnek, ha imádtad a Hófehérkét

Sötét rajongói elmélet merült fel sokak kedvenc gyerekkori meséjével, a Hófehérkével kapcsolatban.

A Disney klasszikus hercegnőfilmje, az 1937-es Hófehérke és a hét törpe volt a vállalat első teljes hosszúságú zenés animációs filmje, melyért rengetegen odavoltunk és vagyunk most is. Ez azonban megváltozhat a következő, egy rajongó által felvetett, hátborzongató elmélet elolvasása után.

Matt Morgan a Buzzfeeden megjelent cikkében azt állítja, hogy Hófehérke hercege nemcsak simán herceg, hanem valójában a halál angyala. Feltevését azzal magyarázza, hogy a herceg először akkor jelenik meg a filmben, amikor Hófehérke gondtalanul és kicsit figyelmetlenül ugrándozik a kút körül. Hallja énekelni, és nézi a lányt, hogy mire készül, talán arra számít, hogy beleesik a kútba.

Amikor Hófehérke meglátja a herceget, elfut előle, be a kastélyba. Mi azt gondolnánk, hogy ez azért van, mert egyszerűen szégyenlős, de Morgan azt sugallja, hogy valójában félelmében fut el, mivel megérzi a halál szelét, életében először. Ezután elküld a hercegnek egy fehér galambot, amely gesztusról mi azt gondoljuk, hogy finom, kacér kezdeményezés, de a férfi szerint ez valójában sokkal sötétebben értelmezhető, ha a madár a lélek szimbólumának tekintjük, amely épp kiszáll a testből.

Még itt sincs vége a különös teóriának. A film végén a herceg egy fehér ló hátán lovagol Hófehérke koporsójához. Sok mítoszban és legendában a halál szintén fehér lovon közeledik, így ha ekképpen értelmezzük a Hófehérkét mély álmából felébresztő csókját, akkor Hófehérke sosem fog többé feléledni. A herceg által adott csók éppen a halál csókja, így a lány felébredése csak annyit jelent ebben a kontextusban, hogy a lelke búcsúra készül. Megcsókolja a törpék mindegyikét, és búcsút int nekik, mielőtt a herceggel ellovagolna.

Az utolsó jelenetben a pár egy domb tetején áll, és a naplementét nézi. Minden nagyon romantikusnak tűnik, a felhők között egy arany színnel körbevont kastély tűnik fel. Morgan szerint ez a mennyország metaforája lehet. 

Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top