Szabadidő

Szemétszedés a milliárdos hobbija

A helyiek először azt hittek, csak a média figyelmére pályázik a kőgazdag üzletember, ám idővel belátták, nélküle sokkal koszosabb lenne a környékük. Mára a szemetelés elleni kampány egyik legkiemelkedőbb alakja és szószólója lett.

A kínai Csongcsingban élő Csong Csongrong sikeres üzletember, de a karrierje mellett azzal vált ismertté az országban, hogy ő a „milliárdos szemétgyűjtő”. Már jó ideje annak a „hobbinak hódol”, hogy járja a város utcáit egy szemétszedő csipesszel, és begyűjti, amit szétszórva talál.

Az 52 éves vállalkozó 3 évvel ezelőtt kezdte megtisztítani Csongcsing utcáit a maga módján, azt követően, hogy egy dél-kínai családi utazás során megismerkedett egy nyugdíjas professzorral, aki nap mint nap kijárt a tengerpartra szemetet szedni. Csong úgy döntött, amint visszatér a nyaralásából, ő is bevezeti ezt a szokást a mindennapjaiba.

Az elején még furcsán néztek rá a helyiek, és azt hitték, csak azért csinálja, hogy felkeltse a média érdeklődését. Nemcsak a környéken élők nem értetté a milliárdos bizarr hobbiját, hanem a családja sem, idővel azonban elfogadták, sőt a helyiek meglepődve tapasztalták, hogy sokkal tisztábbak lettek az utcák, hála Csongnak.

A felesége ma már a szemetelés elleni kampány fő arca, mindenkire rászól, akit meglát szemetelni az utcán. Férje pedig immár figyelemfelkeltő, narancssárga felsőben – rajta a szemetelés elleni kampányszlogennel – gyűjti naponta az utcai szutykot, sőt a munkahelyén minden szemetelő alkalmazottját pénzbírsággal sújtja.

A szemetelés és a szemétszedés nem függ életkortól, kulturális háttértől, társadalmi-gazdasági státusztól vagy iskolai végzettségtől” – jelentette ki Csong.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top