Szabadidő

Furcsa dolgot művelt a Helene vihar a vízeséssel – videó

A Helene nevű vihar lecsapott Nagy-Britanniára, ott kapták lencsevégre az alábbi videón is látható szokatlan együttállást.

A szigetország észak-nyugati szegletében található Cumbria megye, ide érkezett meg a Helene vihar, amely közel 130 kilométeres óránkénti széllel borotválja végig a partvidéket. Itt terül el a Yorkshire Dales nemzeti park is, amelyet a vihar épp ereje teljében talált meg.

Szerencsére épp arra járt egy kiránduló, aki telefonjával rögzítette, ahogy az erős szél hatására az egyik sziklaszirtről alázúduló vízesés egyszerűen megfordul, és gyakorlatilag felfelé zuhog. Ráadásul ennek eredményeként szivárvány is kialakul a finom vízpermeten megtörő fénysugarak miatt.

Nagy-Britanniában nemsokára hasonló jelenetekre készülhetnek, ahogy a hasonló erejű Ali nevű vihar közelít a szigetekhez. Miközben az Atlanti-óceán túloldalán a Florence hurrikán pusztít, a szigetországban egymást érik a durva viharok. A Helene hatására például Cornwallban több háztartás is áram nélkül maradt, az ország északi részére pedig borostyánszínű figyelmeztetést adtak ki. Írországban eközben a narancsszínű riasztás van érvényben a viharos szelek miatt.

A Helene vihar műholdképe (Fotó: NOAA.gov)

„Ami a szél erősségét illeti, egyre nagyobb sebességű széllökésekre lehet számítani” – mondta Mark Wilson, a Met Office meteorológusa. „Írország nyugati részén a 95 km/h-t is meghaladhatja a szél sebessége, de ma estétől még erősebb szelek érkezhetnek a térségbe.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top