Szabadidő

Nem megy a cipőfűzés? Íme a világ valószínűleg legbonyolultabb módszere

Jó esetben mindenki megtanulja bekötni a cipőjét, mire eléri az óvoda nagycsoportját. Annak, akinek mégsem sikerült, most a technológia kínál megoldást, igaz, nem túl gyorsat.

Csodálatos világban élünk. A robotok fejlesztése már olyan szintre jutott, hogy félelemmel vegyes tisztelettel figyeli a világ, amikor az ezen a téren az élvonalat képviselő cégek és laboratóriumok olyan videókat tesznek közzé, mint például az alábbi.

A fenti képsorokon a Boston Dynamics egyik Atlas nevű robotját láthatjuk, amint éppen végigfut egy akadálypályán, és mint látható, könnyedén ugrál és fut, miközben tökéletesen megőrzi az egyensúlyát.

Ilyen felvételek láttán joggal kezd el az ember a közelgő robotapokalipszisről fantáziálni, pedig a legtöbb hasonló gépezet éppen a mindennapi élet megkönnyítése érdekében jött létre. Elég csak a gyárakban „dolgozó” robotkarokra gondolni,amelyek játszi könnyedséggel pakolnak össze egy személyautót néhány óra leforgása alatt. De gondolhatunk a ma már egyre több háztartásban is fellelhető robotporszívókra, amelyek csendben zümmögve végzik a dolgukat, a gazdájuk közbelépése nélkül.

Ezek után már a szemünk sem rebben, amikor arról hallunk, hogy amerikai mérnökhallgatók olyan robotot hoztak létre, amely külső segítség nélkül képes megfelelően bekötni a cipőfűzőket.

Eddig remekül hangzik a dolog, azonban még messze vagyunk a Vissza a jövőbe 2. önbefűző cipőjétől – vagyis nem vagyunk messze, hiszen a Nike azt már megcsinálta, de ez a robot várhatóan nem lesz tömegtermék a közeli jövőben.

Mint látható, a cipőfűző robot viszonylag lassúcska, a fenti videó ugyanis egy úgynevezett time lapse, vagyis gyorsított felvétel. Ennyi idő alatt egy ember bizonyára több pár cipőt is be tudna kötni. A fejlesztés mégis érdekes, egyrészt, mivel nagyjából 600 dollárból (picit több mint 170 ezer forint) készült, ráadásul a cipőfűzés viszonylag összetett mozdulatsorát csupán két apró motorral, egy pár fogaskerékkel és néhány fémrúddal oldották meg az ötletes mérnökhallgatók.

Persze nem valószínű, hogy ez a robot tömegtermék lesz a jövőben, arra azonban kíváncsiak lennénk, hogy ugyanez a csapat mit tud alkotni, ha 600 dollárnál valamivel nagyobb költségvetéssel dolgozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top