Szabadidő

A halak közel egyharmada eltűnt a klímaváltozás miatt

Sokkolta a felfedezés a kutatókat, akik szerint már most elvesztettük a világ halállományának jelentős részét.

Az amerikai Rutgers University kutatói a nívós Science tudományos szakfolyóiratban publikálták annak az átfogó vizsgálatnak az eredményeit, amely az 1930 és 2010 között megfigyelt hőmérsékleti változások (a klíma általános melegedése) hatásait elemezte.

Ezek szerint a Kína és Japán partvidéki vizeiben a halak mennyisége 35 százalékkal csökkent a kérdéses időszak során, emellett az úgynevezett fenntartható halászatra alkalmas halak mennyisége is négy százalékkal mérséklődött. A fenntartható halászat azt a mennyiséget jelenti, amelynél a populáció még képes visszapótolni hiányzó egyedeit. Ennek ellentéte a túlhalászás, ami sajnos sok esetben jellemző a halgazdálkodásra világszerte.

A kutatókat saját elmondásuk szerint sokkolta, hogy a klímaváltozás ilyen mértékben érintette a világ halállományát, és figyelmeztettek, hogy a halak további ritkulása több millió ember megélhetését és élelmiszer-ellátását is veszélyezteti: világszerte a halászatból több mint 56 millió ember él, a különféle halak és egyéb tengeri élőlények pedig a fejlődő országokban elfogyasztott állati fehérje felét adják.

A halak ritkulása az emberiséget is komoly próbatétel elé állítja (Fotó: iStockphoto)

Ázsia jár a legrosszabbul

A legdrámaibb csökkenést Kelet-Ázsia partvidéki régióiban figyelték meg, ahol az elmúlt nyolc évtizedben 15-35 százalékos ritkulást figyeltek meg.

„A kelet-ázsiai ökoszisztémák termékenysége rendkívüli módon visszaesett – hangsúlyozta Chris Free ökológus, a kutatás vezetője. – Ezeken a területeken egyaránt jellemző a gyors ütemű melegedés és a túlhalászás is gyakori.”

A szakember hozzátette, az aggasztó statisztikák különösen azért riasztóak, mert ezek a régiók a világ leggyorsabban növekvő társadalmait látják el élelmiszerrel, ráadásul itt eleve magasabb a tengeri, és halételek iránti igény, mint a világ más tájain. A halállomány ritkulása azt eredményezheti, hogy a kelet-ázsiai országok importra kényszerülhetnek.

Öröm az ürömben

A kutatók rámutattak, hogy az óceánok melegedése nem minden halfaj számára káros, egyes fajok, például a fekete tengeri sügér egyedszáma jelentősen megnövekedett. Chris Free azonban figyelmeztetett, hogy ez csak átmeneti állapot, a melegedés fokozódása ugyanis a sügérpopulációkat is megtizedelheti.

A feltehetően magyar származású Eva Plaganyi-Lloyd az ausztrál Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) kutatója felhívta a figyelmet, hogy az amerikai kutatásban nem vettek figyelembe olyan, szintén a klímaváltozással összefüggő tényezőket, mint például az óceánok savasodása, ez valószínűleg tovább ronthatja az amúgy sem túl rózsás helyzetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top