Szabadidő
Szponzorált tartalom

A heavy metáltól a klasszikus katarzisig (x)

Van egy barátnőm, aki mélyen hisz a heavy metalban, én pedig mélyen hiszek a klasszikus zenében. A varázsában, a katartikus erejében, abban, hogy kiránt a gödör mélyéről is, és persze – legyünk őszinték – belökni is képes. Mivel mi ketten a barátnőmmel mélyen hiszünk egymásban, elhívtam egyszer a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjére. Mahlert játszottak, a 2. szimfóniát – becenevén „Feltámadás” – nem csoda, hogy teljesen elszálltunk a végére. Most ott tartunk, hogy együtt veszünk bérletet a zenekar új szezonjára. Elmesélem, miért.

Egyrészt, mert akárhogy is nézem, a Fesztiválzenekar nem ismer lehetetlent. Láttatok már olyat egy szimfonikus zenekar koncertjén, hogy a zenészek játék közben egyszer csak letették a hangszerüket, és elkezdtek szenvedélyesen tangózni? Én már láttam, a BFZ koncertjén. Vagy hallottatok már klasszikus zenészeket kristálytisztán énekelni? Ők erre is képesek, na meg arra, hogy ezzel jól megríkassanak.

Azért is szeretem őket, mert mindig képesek meglepni. Egy koncertjük sem telik el izgalmas csavar nélkül. Másképp ülnek, mást hangsúlyoznak ki, máshogy mesélik el a zenét. Ebben csodálatos vezetőjük Fischer Iván karmester. Mindezt pedig olyan világszínvonalon, olyan igényes játékkal teszik, amiért csak összetehetjük a két kezünket. Akarja őket New York, Párizs, Abu-Dzabi, Izland, Bécs – ők mégis a mi zenekarunk. A magyar zenei aranycsapat. Friss, szellemes, eredeti – nekem a világ legjobbja.

Már most imádom az új szezonjukat. Lesz egy vadonatúj operaelőadásuk, koncertjük egyszerre két Fischerrel, Beethoven-maraton, és olyan nemzetközi sztárok, mint Vilde Frang, Patricia Kopatchinskaja, Perényi Miklós, Elisabeth Leonskaja, Baráth Emőke vagy Jordi Savall.

Kattintsatok ide a részletes programjukért, és álljatok rá a rajtkockára, mert április 9-től árulják a bérleteiket 2019–20-ra. Tavaly nem léptem időben, azóta is bánom… Bár nem az erősségem, értük még jó előre tervezni is érdemes!

A szerző a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének tagja.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top