Szabadidő
Szponzorált tartalom

13 meglepő történet, amit nem tudtál a Titanicról

A Titanic tragédiáját övező legendák és a történet szomorú vége miatt az elegáns hajó még ma is a világ egyik legizgalmasabb témájaként szolgál.

A Titanic az egész világ számára tanulságul szolgált, és örökké emlékeztet az emberi természet gyarlóságára és az összetartás erejére.

1. A gigantikus hajó jómódú utasait különvonat szállította a Titanichoz a Waterloo állomásról. Az utasok között volt a ma már világhírű, luxuskategóriájú Waldorf Astoria Hotel atyja, William Waldorf Astor is.

2. Egy író, Morgan Robertson 14 évvel korábbi, 1898-as könyvével megjósolta a Titanic megépítését és végzetét is. A regényében a Titanic méreteivel megegyező hajó neve Titán volt, és egy jéghegynek ütközött.

3. Érdekes adat, hogy a több mint 1000 főből álló személyzetből 23-an voltak nők, és 20-an meg is menekültek.

4. A Titanic 4 kéménye közül 3 volt működőképes, a 4. csupán látványelem volt, mivel úgy tartották, 4 kéménnyel szimmetrikusabb képet mutat a hajó.

Csak 3 kémény üzemelt a Titanicon

5. Akár karmának is nevezhetjük azt, ami Charles Joughinnel, a hajó egyik pékjével történt. A férfi nem vetette meg az alkoholt, így az ütközést sem vette észre, és a süllyedés alatt békésen szunyókált. Amikor aztán felment a fedélzetre, és szembesült a történtekkel, minden erejét latba vetve azon dolgozott, hogy minél több embert segítsen a csónakokba ültetni, a vízben lévőknek pedig székeket dobált kapaszkodó gyanánt. A csónakokon neki már nem jutott hely, azonban egy kollégájába kapaszkodva, a jeges vízben úszva túlélte a katasztrófát, és elmondása szerint a brandy miatt nem érezte vészesen hidegnek a vizet.

6. A Titanic a mai napig az Atlanti-óceán mélyén pihen, azonban 2035-re a vízben élő „vasevő” baktériumok miatt összeomolhat.

7. A hajón nem voltak ritkák a 11 fogásos vacsorák. Az ételkülönlegességekből álló menüsorokat világhírű szakácsok és séfek állították össze a kényes ízlésű, előkelő utasok számára. A Waldorf-puding receptje is kifejezetten erre az útra készült, azonban az eredeti recept a hajóval együtt elsüllyedt.

8. A módosabb túlélők nem hagyták magukra a kevésbé tehetőseket: Molly Brown, a hajó egyik leghíresebb utasa gyűjtést szervezett a számukra, ami aztán egész Amerikát megmozgatta.

A Titanic túlélőinek egy része

9.  Nem egy utas késte le a Titanicot, és menekült meg ezáltal a tragédiától. Van, aki azonban kétszer is túljárt a sors eszén: a híres csokoládégyár-tulajdonos, Milton S. Hershey is jegyet váltott a Titanicra, de végül nem szállt fel rá. Három évvel később viszont a Lusitania nevű hajón utazott, amely szintén elsüllyedt, azonban Hershey túlélte.

10. A  Titanic kibírta volna az ütközést, ha Edward John Smith kapitány nem akarta volna elkerülni a frontális ütközést. Mivel az orr-részt megerősítették, az viszonylag kisebb veszteséggel, de átvészelte volna az ütközést.

11. Látvány és kényelem mindenek felett – akár ez is lehetett volna a szlogen, amikor a Titanicot tervezték. A hajótestet nem építették dupla falúra, és a vízzáró ajtókat is megspórolták, mondván: akadályozta volna az utasokat a közlekedésben.

A Titanic tragédiáját okozó jéghegy

12. A Titanicnak nem a jéghegy lett volna az első ütközése: egy utasszállító hajó, a New York horgonya megsérült, és a Titanic útjába sodródott, azonban 2 kalauzhajó, a Hector és a Neptune megtolták a Titanic oldalát, így az ütközést elkerülte.

13.  A Titanic személyzetéből mindössze 126-an maradtak életben. Nekik és a túlélőknek a White Star Line 800 ezer dollárt fizetett.

A legendás hajóról számos dokumentumfilm és mozifilm készült, majd megszületett a Tony-díjas Titanic musical is, amelyet a Broadway után itthon először Szegeden, a Szabadtéri Nyári Játékokon mutatnak be 2019. augusztus 9., 10., 11., 16., 17. és 18. napokon.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top