Szabadidő

Pride-hónap: onnan jött a támogatás, ahonnan kevesen várnák

Szívmelengető módon biztosította támogatásáról az LMBTQ-közösség tagjait egy amerikai fiatalember.

Bár természetesen nem lehet általánosítani, hiszen az Egyesült Államokban több mint 327 millió ember él, az úgynevezett „déli államokra” a konzervatívabb nézetek jellemzőek. Az úgynevezett „vörös” államokban a Republikánus Párt támogatói vannak többségben, a déli államok között is ezek vannak többségben.

Ezzel még nem is lenne baj, azonban nem kell messzire menni, hogy ezekben az államokban a konzervativizmus kevésbé szimpatikus arca is feltűnjön: elég csak a georgiai vagy alabamai abortusztörvényekre gondolni, vagy a konföderációs zászlóra, amelyet a déli államokban történelmi ereklyének, a hagyomány részének, míg mindenhol máshol a rasszizmus egyik jelképének tartanak.

Ezek után talán nem meglepő, hogy ezekben az államokban igen erős a keresztény egyház befolyása és ezzel párhuzamosan a melegek, biszexuálisok, transzneműek elutasítása. Ez pedig nem afféle légből kapott túlzás, a GLAAD (korábbi nevén Gay & Lesbian Alliance Against Defamantion) civil szervezet például külön weboldalt hozott létre, hogy bemutassa, mennyivel nehezebb az életük a déli államokban élő LMBTQ-embereknek, mint az USA más államaiban élő társaiknak.

Pride-szivárvány a pickupon

A déli államok lakóival kapcsolatban a fentieken túl a fegyverek, na meg a hatalmas, benzinzabáló autók szeretetét szokták afféle sztereotípiaként felemlegetni. Egy oklahomai fiatalember pedig ennek megfelelően tökéletesen önazonos módját választotta annak, hogy az LMBTQ-közösség tudtára adja: ő nem ellenséges velük szemben, sőt!

Cody Barlow ugyanis Oklahoma egyik vidéki kisvárosában lakik, és bár nagyon szeretett volna elmenni az állam fővárosában, Tulsában tartott Pride-felvonulásra, erre egyéb elfoglaltságai miatt nem volt módja.

Barlow heteroszexuális, azonban a CNN hírcsatornának nyilatkozva elárulta, hogy vannak meleg barátai és rokonai, akiket ért már hátrányos megkülönböztetés a szexuális orientációjuk miatt. A fiatalember szeretett volna valamilyen módon üzenni azoknak, akik hasonló cipőben járnak, hogy tudják, nincsenek egyedül, még ott sem, ahol egyébként viszonylag magas a homofóbok aránya.

A férfi fogta magát, és Chevrolet kisteherautójának a hátuljára színes szigetelőszalag-csíkokból ragasztotta fel a szivárványszínű Pride-zászlót, illetve a következő üzenetet:

Nem minden vidéki srác bigott. Boldog Pride-hónapot!

Barlow múlt hét csütörtökön Facebook-oldalára is posztolta az alábbi fotót, amely a teherautóját ábrázolja. A kép mindössze négy nap alatt több mint 133 ezer lájkot és 77 ezer megosztást kapott, a fiatalember postafiókjába pedig soktucatnyi hálálkodó üzenet érkezett a világ minden tájáról.

Reméltem, hogy mindenkihez eljut a kép, akinek segítségre, támogatásra van szüksége” – mondta Barlow. „Azóta is kapom az üzeneteket, amelyekben az emberek leírják, hogy az évek során milyen megpróbáltatásokon kellett átesniük, és hogy könnybe lábadt a szemük, amikor a posztomat olvasták. Nem is gondoltam, hogy ekkora hatása lehet a fotómnak.

Győzött a szeretet ereje! (Fotó: iStockphoto)

Győzött a szeretet

Barlow azt is elárulta, a fotó feltöltésének pillanatában tisztában volt vele, hogy kap majd gyűlölködő üzeneteket is.

Oklahoma egy vidéki részén élek, minden irányban kisvárosok vesznek körül, ezért biztos vagyok benne, hogy errefelé nem mindenki örül ennek a látványnak” – írta Facebook-posztjában. „Egy ilyen akcióval nyilván nem tudom megváltoztatni azoknak a gondolkodásmódját, akik nem toleránsak másokkal szemben, de remélem, hogy a szeretetteljes üzenetek elcsendesítik majd a gyűlölet hangjait.

A fiatalember elmondta, hogy arrafelé az emberek nem hangoztatják nyíltan a melegellenes gondolataikat, de a közösségi médiában sokkal könnyebben előjöttek a gyűlölködő hangok. Emiatt eleinte úgy érezte, hibát követett el, aztán elkezdtek érkezni a hálatelt kommentek és üzenetek, na meg a megosztások.

Rájöttem, hogy bármit vágjanak is a fejemhez, ez még mindig semmi ahhoz képest, amit az LMBTQ-közösség tagjai mindennap átélnek” – mondta a férfi, aki azt is elmondta, hogy mostanra a pozitív hangok óriási többségbe kerültek a gyűlölködőkkel szemben. A férfi a hónap során igyekszik minél több Pride-rendezvényen megjelenni a szivárványos pickupjával.

Ha csak egy embernek is segít, már megérte!

– jelentette ki Barlow.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top