Szabadidő

Időjárás: zivatarokkal jön a hétvége, felmelegedést hoz a jövő hét

A hét utolsó két napján a napsütés mellett záporokra is kell számítani, hétfőtől viszont újra magasabbra kúszik majd a hőmérő higanyszála.

A napsütés mellett a hétvégén is országszerte lehetnek záporok, zivatarok. A meleg is mérséklődik kissé, vasárnap mindenhol 30 fok alatt alakulnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Szombaton több órára kisüt a nap, de sok helyen valószínű zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 13–20, a legmagasabb hőmérséklet 24–30 fok között alakul.

A hétvégén változékony időjárásra, jövő héten egyre melegebbre számíthatunk (Fotó: iStockphoto)

Vasárnap kevesebb lesz a napsütés, és ismét sok helyen valószínű zápor, zivatar, akár felhőszakadással. A szél a Dunántúlon, az északi megyékben és zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet. A minimum-hőmérséklet 14–20 fok között valószínű. A nappali maximumok 23–29 fok között alakulnak, Észak-Alföldön lesz a legmelegebb – olvasható az előrejelzésben

40 fok is lehet Európa egyes részein

A jövő héten néhány napon keresztül nagy forróság várható Nyugat- és Közép-Európa egyes országaiban – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közzétett Facebook-posztjában.

Főként Spanyolországot és Franciaországot, valamint Németországot és Lengyelország egyes részeit érintheti a tikkasztó hőség. Az érintett tájakon többfelé 35 fok fölé vagy akár 40 fok köré is felmelegedhet a levegő napközben. Az előrejelzés szerint a német fővárosban, Berlinben csütörtökön és pénteken van esély 40 fok körüli maximum-hőmérsékletre – írták, megjegyezve: a jelenlegi kilátások szerint ekkor tetőzhet a kánikula.

A jövő héten Magyarországon is erősödik a nappali felmelegedés, de ilyen mértékű hőség azért nem lesz, többnyire 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Összességében viszont – általában 28–34 fokos maximumokkal – meleg, keddtől egyre inkább száraz időre lehet készülni – közölte a meteorológiai szolgálat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top