Szabadidő

Hajókönyvtár viszi a könyveket a szigeteken élő svédeknek

1953 óta működik a különleges szolgáltatás.

A svédek úgy gondolják, hogy mindenkinek egyenlő hozzáférést kell biztosítani az oktatáshoz és a tudáshoz, mert ez az emberek sikerének kulcsa. Ebben annyira hisznek, hogy a földrajzilag nehezen megközelíthető helyeken is igyekeznek biztosítani a lehetőséget.

Gyönyörű példája ennek, hogy Svédországnak van egy úszó könyvtára, a Bokbåten, amely több ezer könyvet juttat el azokhoz, akik a Stockholm környéki szigetvilágban élnek – számolt be a Könyvesblog.

A Stockholm Library Service 1953 óta minden tavasszal hajót bérel egy hétre, feltölti könyvekkel, amelyeket elvisz a környék 23 lakott szigetére.

Amikor a hajó kiköt, a helyiek felmennek a fedélzetre, visszaadják a korábban kikölcsönzött könyveket, majd átböngészik a friss kínálatot. A hajó nagyjából háromezer könyvet visz magával, belül úgy néz ki, mint egy hagyományos könyvtár. Az aktuális bestsellerektől kezdve a gyerekkönyvekig minden megtalálható a kínálatában.

(Kiemelt kép: Facebook/Bokbåten Epos)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top