Szabadidő

Láttál-e már gyalogbringát?

A kétkerekű közlekedési eszközök palettája egyre csak bővül, most egy olyan darabot mutatunk, amellyel akár a napi edzést is megoldhatod.

Egyre népszerűbbek a nagyvárosokban a különféle elektromos kétkerekű közlekedési eszközök, a rollerektől a villanymotorral felszerelt kerékpárig, amellyel anélkül is fel tudunk tekerni a Szépvölgyi úton, hogy átizzadjuk a ruhánkat. Akár bringa, akár roller, sokan kedvelik ezeket a csendes és környezetbarát járgányokat.

Ha azonban valaki valami különlegesre vágyik, a Lopifit nevű cég szállítja a megoldást, különös, bicikli-roller hibridjével. Az electric walking bike fantázianevű járművet egy villanymotor hajtja, miközben az utasa egy, a futógépekhez hasonló futószalagon sétálhat rajta menet közben.

De akkor miért nem bicikli?

A Lopifit weboldal szerint az álló testhelyzet egészségesebb, mint a bringán való görnyedés, a nyereg okozta kényelmetlenségekről nem is beszélve. Azonban ahelyett, hogy egyszerű elektromos rollert fejlesztettek volna, gondoltak azokra is, akik a hangtalan suhanás közben azért az izmaikat is szeretnék megmozgatni egy kicsit.

A beépített futószalag sebessége alaphelyzetben nagyjából a bringa mindenkori sebességéhez igazodik – utóbbit egy ötsebességes váltó segítségével lehet szabályozni – de ezt az utas maga is beállíthatja kedve szerint, 5 km/h-tól 32 km/h-ig. A gép egy feltöltéssel bő 80 kilométeres távot képes megtenni, igaz, ez a sofőr súlya és az időjárás függvényében változhat. A biztonságos megállásról a modern biciklikről ismerős tárcsafékek gondoskodnak.

A Lopifit bringa hátsó része csomagtartónak lett kitalálva, de utasülésnek is elmegy (Fotó: Lopifit)

Napjainkban egyre fontosabb téma a rendszeres testmozgás, a különféle fitneszkarkötők és okostelefonos fitneszalkalmazások is egyaránt a napi 8-10 ezer lépés megtételét javasolják. A gyalogbringával ez könnyebben elérhető, mintha valaki simán csak kerékpározna, arról nem beszélve, hogy ma már az ülő életmódról is egyre több aggasztó információ jelenik meg, így az álló testhelyzetben való közlekedésben valóban lehet potenciál.

A végére hagytuk a Lopifit árát, ami láttán valószínűsítjük, hogy nem lesz tömegtermék a különleges közlekedési eszközből. A cég weboldalán ugyanis 2895 dollárt kérnek a GEN1 fantázianevű modellért, ami annyit jelent, hogy több mint 831 ezer (!) forintot kell kifizetni érte. Ettől függetlenül, ha bárki kipróbálná, Budapesten is működik olyan vállalkozás, ahol Lopifit bringákat lehet bérelni, így az élménybe már jóval olcsóbban bele lehet kóstolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top