Szabadidő

Medvét etetnél Romániában? Készíts be úgy 650 ezret a bírságra!

Már ha nem kapsz egy akkorát a medvétől, hogy nem lesz, aki fizessen. Jó lenne már megérteni, hogy az etetés az állatnak rossz, az emberre pedig veszélyes.

Gratiela Gavrilescu román környezetvédelmi miniszter a napokban bejelentette, hogy felkérte a Környezetvédelmi Őrséget a medvéket etető turisták megbüntetésére – írja a Transindex. A portál szerint korábban is volt már példa rá, hogy a veszélyes állatokat etető kirándulókat pénzbírsággal sújtották, de ezután akár 2000 euróba (több mint 650 ezer forintba) is kerülhet az illegális és mindkét félre veszélyes szórakozás.

Mint az köztudott, Romániában sokfelé mindennapos, hogy az emberek közelébe mennek a medvék, és ennek nyomán nem ritka az sem, hogy az emberek etetni próbálják az állatokat. Nemrég videó is készült róla, hogy egy kislány kézből kínál ennivalót egy medvének, de mint a Transindex írja, Székelyföldön nem ritka az sem, hogy a hegyi panziók, szállodák tulajdonosai vagy menedzserei kvázi háziállatként etetik a maradékokkal odaszokott állatokat, a mutatványt az ablakból vagy az erkélyről néző turistákat ugyanis teljesen elvarázsolja ez a „szolgáltatás”.

Az etetés a medvék egészségére természetesen káros (egy amerikai kutatás szerint hibernációs idejük jelentősen csökken, öregedésük gyorsul), az etetőkre pedig veszélyes, mert soha nem lehet tudni, hogy mikor válik agresszívvé az állat. És nagyon szomorú, hogy ezt tömegeknek kell magyarázni.

Kiemelt kép: Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top