Szabadidő

Öntisztuló ruhával vezérelhetjük a zenelejátszónkat

Ehhez ráadásul nincs szükség kábelekre sem, egy újonnan kifejlesztett e-textilnek köszönhetően.

Az amerikai Purdue University kutatói hozták létre azt a speciális textilfajtát, amely távol tartja a viselőjétől a baktériumokat és a nedvességet, ráadásul az elektromos jeleket is képes továbbítani, anélkül, hogy áramütést okozna – írja a Techxplore.

„Most van először lehetőségünk rá, hogy egy már létező ruhadarabot szenzorokat, zenelejátszót vagy akár képernyőt tartalmazó e-textillé alakítsunk, egyszerű hímzési technikával – mondta a fejlesztésről Ramses Martinez, az egyetem műszaki karának adjunktusa. – Ehhez ráadásul nincs szükség drága gyártási folyamatokra, összetett lépésekre vagy drága felszerelésre, de külső áramforrásra sem. A módszerünkkel most először lehet létrehozni víz-, és folttaszító textilt, amely a baktériumokat is semlegesíti, emellett a viselője mozgásából nyeri az energiát a különféle textilalapú elektronikai eszközök működtetéséhez. Az így létrehozott e-textilt pedig akár többször is ki lehet mosni egy hétköznapi mosógépben is, anélkül, hogy károsodna.”

Omnifób triboelektromos nanogenerátorok, szevasztok!

A technológia lelkét a fenti közcímben is megénekelt, úgynevezett omnifób triboelektromos nanogenerátorok (RF-TENG) adják, amelyeket a textilszálak közé lehet illeszteni, a hímzésre emlékeztető módon. A triboelektromos hatást magyarul dörzselektromosságnak is nevezik, ennek működése két különböző anyag összedörzsölésekor figyelhető meg. A Purdue kutatói szerint tulajdonképpen egy viselhető távirányítóról van szó, amely emellett a kellemetlen szagoktól is megóvja a ruha viselőjét, mivel taszítja a különféle szennyeződéseket.

Akár egy póló gallérjába is beépíthetőek lesznek a zenelejátszónk kezelőszervei (Fotó: Purdue University)

„Bár a divat sokat fejlődött az elmúlt évszázadokban és a tervezők elkezdték használni a legújabban kifejlesztett, nagy teherbírású anyagokat, egyelőre nagyon kevés olyan példát látunk a piacon, hogy egy-egy ruhával a viselője interakcióba tudna lépni – tette hozzá Martinez. – Ha viszont folyamatosan rajtunk van egy számítógép kezelőfelülete (interface), az kényelmes használatot és zökkenőmentes kommunikációt tesz lehetővé különféle gépekkel és az Internet of Thingshez csatlakozó eszközökkel.”

Az e-textil kifejlesztését részletező kutatási anyag július 25-én jelent meg az Advanced Functional Materials szakfolyóiratban, egyelőre azonban még várnia kell annak, akik már rohanna is a boltba egy rőf anyagért, az egyetem ugyanis egyelőre a szabadalmaztatási folyamattal van elfoglalva. A kutatók viszont már most keresik a lehetséges befektetőket, hogy minél előbb piacra dobhassák az izgalmas technológiát.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top