Szabadidő

Robotfarok segítheti az időseket és a munkásokat

Bemutatjuk az idei év legbizarrabb, de kétségkívül hasznos találmányát.

A 3D-nyomtatáshoz hasonló technológiáknak köszönhetően az elmúlt években számos furcsa találmány született, amelyek első ránézésre a bizarrság csúcsai, de kicsit belegondolva rájövünk, hogy valójában praktikus, okos ötletekről van szó. Két éve mi is beszámoltunk például a hatodik ujjról, amelyet akár a konyhában, akár egy baráti kártyaparti során hasznosíthatunk.

Most pedig az alábbi videón is látható „robotfarok” ejti ámulatba az internetezőket. Az Arque fantázianevű szerkezetet a japán Keio egyetem kutatói fejlesztették ki. A furcsa alakú, 3D-nyomtatott „csigolyákat” egy csőrendszer köti össze, amelybe sűrített levegőt lehet pumpálni, így lehet megoldani, hogy a farok mindig a megfelelő irányba mozduljon el, a felhasználó mozgásától függően.

Az egyméteres eszközt az állatvilág ihlette: egyes állatfajok egyensúlyozásra, míg például a gepárdok a mozgásuk stabilizálására használják a farkukat. A japán kutatók valami hasonlót szeretnének elérni az embereknél is. A távol-keleti szigetország lakossága rohamosan öregszik, az Arque pedig az idősebb embereknek is segíthet, akik bizonytalanabbul mozognak. De az ipari felhasználása sem kizárt, például olyan rakodómunkások esetén, akiknek nehéz csomagokat kell szűk helyeken megmozgatniuk.

„Amikor valamelyik irányba elmozdulunk, a farok a másik irányba leng ki, akárcsak egy inga” – magyarázta a Reuters értesülései szerint Nabesima Junicsi, az egyetem egyik kutatója, aki a fenti videón is látható az Arque demonstrációja közben.

A különleges protézist négy mesterséges izom nyolc irányba képes mozgatni. A képen látható változatot egyelőre nem lehet megvásárolni, mivel ez csak prototípus. A Keio kutatói most azon dolgoznak, hogy még hajlékonyabbá és könnyebbé tegyék a szerkezetet, amely úgy már alkalmas lehet a tömeggyártásra.

Míg más országokban az öregedő munkaerő problémáját bevándorlók alkalmazásával oldják meg, a jóval zárkózottabb japán társadalomban a robotikai megoldások hódítanak meg egyre több területet. Az idősek ellátása terén így is a világ élvonalát képviselik az ápolói és társalkodói funkciókat ellátó robotokkal.

A 3D-nyomtatás soha nem látott „testrészek” megjelenését eredményezheti (Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top