Szabadidő

Négylábú kertészeket alkalmaznak Londonban

Öt birka fog legelni az egy hétig tartó próbaidőszakban a Hampstead Heathre parkban, és ha jól végzik dolgukat, meghosszabbítják alkalmazásukat.

A terület környezetbarát fenntartására 60 év után ismét birkákat vezényeltek London egyik közkedvelt parkjába, a Hampstead Heathre.

A fűnyírást kiváltó legeltetés hozzájárul a nagyobb biodiverzitáshoz, kedvező élőhelyet kínál az ott élő vadállatoknak, köztük a hüllőknek és a kistestű emlősöknek, valamint a vadvirágoknak.

A London északi részén 320 hektáron elterülő Hampstead Heath a brit főváros egyik legnépszerűbb parkja, évente mintegy 9 millióan keresik fel. A birkák a római kori emlékmű környékét tartják rendben, ezt tartják a népnyelvben Boudica kelta királynő síremlékének.

John Beyer, a Heath & Hampstead Társaság alelnöke elmondta, hogy a tervet John Constable 19. századi angol festő képei ihlették, aki legelésző birkákat festett a Hampstead Heathről készített alkotásaira. Régóta tervezi a társaság a legelés visszaállítását. Mint Karina Dostalova, a londoni önkormányzat illetékese felidézte, hosszú története van a területen legeltetésnek, a gazdák nyájukat ide terelték az előtt, hogy a Cityben lévő piacra vitték eladásra.

Az 1920-as és 30-as években gyakran lehetett látni legelésző birkákat London parkjaiban, így csökkentették a fűnyírás költségeit, és lehetséges, hogy ez a környezetbarát megoldás ismét divatba jön. 2018-ban a Green Parkban legeltettek birkákat a fenntartási munkák keretében.

Forrás: MTI

Környezetbarát fűnyíró egység (Fotó: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top