Szabadidő

Színdarabok a nappaliban – ismerd meg a TeátRoom Lakásszínházat!

Ha szereted a formabontó kulturális élményeket, akkor tudunk egy elképesztően jó programot.

Idén áprilisban létrejött Budapest szívében egy egészen különleges kis színtársulat, melynek tagjai egy Izabella utcai lakásban gyűlnek össze időről időre. Céljuk, hogy a kortárs írókból, táncosokból és egy live act zenészből álló SzövegTest Társulat művészeti estjeinek teret adjanak.

Az estek fókusza elsősorban az irodalmi szövegeken, novellákon, verseken van, amit mozgásművészet és atmoszféra hangok, zajok, minimális zene egészítenek ki, segítve a szövegek befogadását.

Minden estnek van egy tágabb összefűző témája, azon belül a felkért szerzők szabad kezet kapnak, ők döntik el, milyen aspektusból közelítik meg. Az alkotók célja, hogy ismert szerzők mellett első kötetes és most induló szerzők is lehetőséget kapjanak estjeiken. A mozgásművészek nagyrészt improvizálnak, így a közönség aktuális hangulata, energiái ugyanúgy az előadás alakítói.

„Az esten szándékosan nincs külön színpad és nézőtér kialakítva, mert nem szeretnénk szeparálni egymástól az írót és az olvasót-hallgatót, fontos, hogy reflektálhassunk egymásra” – mondta el az nlc.-nek Bánhidi Lilla, a TeátRoom Lakásszínház alapítója.

A felolvasások után a közönség közös teázás, borozás mellett beszélheti meg az alkotókkal az élményt. A társulat célja, hogy ezzel is közelebb hozzák a kortárs irodalmat a közönséghez.

Ilyen is lehet a színház (Fotó: TeátRoom Lakásszínház – Facebook)

A Lakásszínház és a társulat non-profit alapon működik, adományokból finanszírozzák tevékenységüket, ennek megfelelően a belépőjegynek sincsen szabott ára, egy diszkréten elhelyezett adományládába tehetik a nézők. 

A Mozdulat-Sor című első est minden alkalommal telt házas volt, ez szeptembertől is műsoron lesz három új előadás mellett, melyekben szerepet kap a férfi-női dinamika, illetve a család megjelenítése különböző nézőpontokból.

„Ősszel pop-up előadásaink lesznek, különleges, nem irodalomhoz, színházhoz szokott helyszíneken, például gyárterületen, belvárosi táncműhelyekben, decembertől pedig visszatérünk az akkor már még nagyobb közönséget befogadni képes lakásszínházunkba” – mondta el az alapító, hozzátéve, hogy a nagyobb befogadóképesség sem jelent tömegeket, hiszen szeretnék megőrizni az előadások intim jellegét. Januártól így nagyjából hatvan néző élvezheti majd egyszerre a darabokat az Izabella utcában.

A társulat és az előadások létrejötte szorosan kötődik a Centrál Médiaakadémiához, ugyanis itt, a kreatív írás kurzuson ismerték meg egymást az alapítók, és ez után jött az ötlet a rendhagyó irodalmi estek kialakítására.

A társulat állandó tagjai: 

Totth Benedek, író 

Seres Lili Hanna, író

Margetin István, író, művészeti vezető

Matisz Viki, kortárs táncos

Ayumi Toyabe, kortárs táncos

Mészáros Gergő, színházi koreográfus, táncos

Balogh Andi, fúziós táncos

Markos Levente-Substänce, live act zenész

Bánhidi Lilla társulatvezető, a TeátRoom Lakásszínház tulajdonosa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top