Szabadidő

Október 23.: Ma kezdődnek a megemlékezések, mutatjuk a programokat

Lesz koszorúzás, fáklyás menet, családi program és koncert.

Ma kezdődnek az október 23-ai forradalomhoz kapcsolódó központi megemlékezések. A hagyományokhoz híven a Műegyetemen kezdődnek a programok. Idén is lesz fáklyás menet, az épületeken fényfestés. Szerdán családi programokkal is várják az ünneplőket a Kossuth téren. Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án este a Zeneakadémián mond beszédet.

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódott kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, ezt a 2012-es alaptörvény is megerősítette.

Korabeli teherautó halad az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepi fáklyás felvonulás résztvevői előtt a fõvárosi Lánchíd utcában 2018. október 22-én (Fotó:
MTI/Balogh Zoltán)

Országszerte számos helyen tartanak megemlékezéseket, rendezvényeket a forradalom eseményeire emlékezve. 

Kedden ezek lesznek a programok:

  • 14.00: A központi programok keretében az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartanak koszorúzást. Beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök.
  • 15.00: Az ünneplők átvonulnak a műegyetem K épületébe, ahol 15 órakor kezdődik a rendezvény, amelyen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Józsa János, a BME rektora mond beszédet.
  • 16.30: Indul a hagyományos fáklyás emlékmenet a Műegyetem–Szent Gellért tér–Szent Gellért rakpart–Várkert rakpart–Casino–Ybl Miklós tér–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Bem tér útvonalon.
  • 17.30: A Bem téri ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet.
  • 18.00: Csík János és az Esszencia ad koncertet, amely alatt és utána fényfestés lesz látható a környező épületeken.

Szerdán így folytatódnak az október 23-i programok:

  • 9.00: Az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren.
  • 10.00-től egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban.
  • Ugyancsak egész nap családi programok várják az ünneplőket a Kossuth téren. Lesz gyerekfoglalkoztató, lesznek nosztalgiavillamosok, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint ’56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.
  • 19.00: A Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten – regisztrációval – ingyenes a részvétel.
  • Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián mond beszédet.

Október 23-án ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum is. Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál, és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top