Szabadidő

Akik Harry Potterrel együtt nőttek fel

A mai harmincas generáció többet tud a Harry Potter-könyvsorozatról, mint bárki más, hiszen a főszereplővel együtt nőttek fel. Nincs beszélgetés, ahol ne jönne elő a történet, és nincs baráti társaság, ahol ne olvasta volna szinte mindenki J. K. Rowling híres regényeit.

Egy kulturális termék erejét nem lehet csak számokkal alátámasztani, de a Harry Potter-történetek sikere jól látszik a nyers adatokból is. A könyvekből világszerte több mint 500 millió példányt adtak el, csak a Harry Potter és a bölcsek kövéből 120 millió fogyott (összehasonlításképp: a 2000-es évek másik könyvszenzációja, Dan Browntól A Da Vinci-kód ehhez képest 80 millióig ment csak el). És ezek csak a könyvek: a filmekkel, videojátékokkal és a több mint 400-féle egyéb Harry Potter-termékkel együtt a brand értékét ma már körülbelül 25 milliárd dollárra becsülik, J. K. Rowlingot pedig a világ leggyorsabban milliárdossá váló írójaként jegyzik. Hogy valóban milliókat nevelt-e olvasóvá a történet, az persze ezzel együtt is vitatott, de egy biztos: a könyveket nagyon sokan olvasták, és sokan nem is feledkeztek meg róluk máig sem.

A Harry Potter-rajongók nem szeretik Donald Trumpot

Nem vagyok Rita Vitrol. Nem fogom azt mondani, hogy a Harry Potter segített megválasztani Obamát, vagy a Harry Potter-könyvek átmosták az Y generáció agyát, ahogy sokan tették a tanulmányom megjelenése után. Ez az egész nyilván sokkal bonyolultabb

– írta Anthony Gierzynski, a Vermonti Egyetem politikatudományokkal foglalkozó professzora a The Conversation oldalán 2014-ben. A professzor Harry Potter and the Millennials című írásában amellett érvelt, hogy a HP-könyvek erőteljes hatása meglátszik az Y generáció közéleti gondolkodásán.

Gierzynski egy országos felmérés keretében, 1100 egyetemista részvételével foglalkozott a kérdéssel, és arra jutott, hogy a Harry Potter-olvasók nyitottabbak a sokféleségre, toleránsabbak, kevésbé autoriterek, kevésbé támogatják a testi és lelki erőszakot, közéleti kérdésekben aktívabbak, és nagyobb eséllyel van rossz véleményük a Bush-kormányzatról. Ezzel párhuzamos eredményeket mutat az a 2016-os vizsgálat is, amiben Diana Mutz a Pennsylvaniai Egyetemről arra jutott, hogy a Harry Potter-könyveket olvasó emberek hajlamosabbak nem szeretni Donald Trumpot.

Egy másik kutatás pszichológiai szempontból vizsgálta a Harry Potter regények olvasóinak szemléletét. A Modenai Egyetemről Loris Vezzali és Reggio Emilia által vezetett kutatás szerint a Harry Potter fejleszti az olyan hátrányos helyzetű csoportokkal szembeni hozzáállást, mint a menekült és bevándorló emberek vagy a melegek, hiszen a regényekben Harrynek mindig is fontos kapcsolata volt a gyengébbekkel és a hátrányos helyzetű karakterekkel – elég csak Dobbyra, a házimanóra gondolni, akit a Malfoy család tartott rabszolgaként.

A regényekben gyakran jelennek meg például félvér karakterek is, mint Lupin, a vérfarkas és Hagrid, a félóriás, emellett Harry mindig is a kiközösített diákokkal barátkozik, mint Neville és Luna, de jó példa Hermione M.A.J.O.M. nevű szervezete is, amiben a házimanók jogaiért áll ki. Emellett rengeteg olyan politikai utalás és történés is szerepel a regényekben a Mágiaügyi Minisztériummal kapcsolatban, amelyeket ma is újra és újra elővesznek egy-egy tüntetésen vagy politikai vitában.  

A történet, ami soha nem ér véget

Minden Harry Potter-rajongó ismeri azt a változást, amit a Harry Potter és a Tűz Serlege 2000-ben már előkészített, a Harry Potter és a Főnix Rendje pedig 2003-ban meg is erősített: a felnövő főszereplők, Harry, Ron, Hermione és iskolástársaik egyre komolyabb témákkal találják szembe magukat, amikor testet ölt a gonosz Voldemort, vagy meghal Dumbledore. Mindez annak a jele, hogy a regények is lekövették a valóság egyre komorabb történéseit, a növekvő iszlámellensséget, a gazdasági válságot, a terroristacselekményeket – az utolsó köteteket több szülő nem is adta kiskorú gyermeke kezébe, mert a kezdeti mese sötét és bonyolult történetbe fordult.

Ezzel együtt az egész világ a Harry Potter-könyvekről és -filmekről beszélt, és hiába zárult le a történet, az internet fénykorában a szereplők tovább is éltek a különböző oldalakon. A viták és spekulációk között a legnépszerűbbek a rajongók által létrehozott történetek: a fanfiction.net oldalon közel 85 ezer találattal máig vezetnek a Harry Potter-sorozaton alapuló sztorik, olyan történeteket utasítva maguk mögé, mint a vámpíros Twilight (körülbelül 1000 találat) vagy a Marvel-féle Bosszúállók (közel 500 találat). Mint ebből is látható, a Harry Potter-történeteket az első generáció után érkezők is ugyanúgy tovább írják – nagyon érdekes belegondolni abba, hogy lesz-e valaha is még egy olyan történet, ami ennyi ember fantáziáját megragadja.

További érdekességeket, exkluzív információkat olvashat a Harry Potter – 20 év magazinban. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg ingyenes házhoz szállítással!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top