Szabadidő

Veszélyeztetett majomfaj érkezett a Miskolci Állatkertbe

Örvös mangábék Magyarországon jelenleg kizárólag Miskolcon láthatók.

A különleges majomfajt a magyar állatkertek látogatóközönsége a fellelhető nyilvántartások szerint először – és eddig utoljára – több mint 80 évvel ezelőtt, az 1930-as években a Budapesti Állatkertben láthatott. Most a Berlini Állatparkból érkezett Miskolcra egy család: a hatfős csapatot a szülőpár és négy kölykük alkotja, melyek közül a legfiatalabb mindössze 10 hónapos – tájékoztatott a Miskolci Állatkert.

Az örvös mangábék közepes testméretű majmok, ám a hímek jóval termetesebbek a nőstényeknél: míg előbbiek akár a 10 kilogrammos testsúlyt is elérhetik, addig utóbbiak gyakran csak feleekkorák. Megjelenésük igazán jellegzetes, hiszen míg szőrzetük testük nagy részén sötétszürke, addig nyakukon és arcuk két oldalán fehér, míg a fejük tetején élénkvörös színű. Szemhéjuk feltűnően fehér, amely a sűrű erdőkben élő állatoknál az egyedek közötti vizuális kommunikációban játszik fontos szerepet. Nyugat-Afrika atlanti-óceáni partvidéki esőerdeiben honosak.

Forrás: Miskolci Állatkert és Kultúrpark (miskolczoo.hu)

Az erdők irtása révén élőhelyük azonban egyre zsugorodik, illetve húsukért is vadásszák őket, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája veszélyeztetettként tartja számon. A faj fenyegetettségére való tekintettel az európai állományát törzskönyvben tartják nyilván, ehhez a törzskönyvi programhoz csatlakozott a Miskolci Állatkert is. A törzskönyvi adatokból kiderül, hogy mindössze 71 egyede él Európában, melyek közül hat példány immár Miskolcon.

(via)

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Freepik)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top