Szabadidő

Karácsonyi játékok az egész családnak, amihez nem kell semmit megvenned

Ha nem akartok telefont nyomkodni, vagy a bejglitől elnehezülve a tévét bámulni, adunk pár ötletet az év végi ejtőzésre.

Karácsonykor végre együtt a család, azonban, ha nem akarjuk, hogy a békés együttlét unalomba fulladjon, jól tesszük, ha kitalálunk pár jópofa elfoglaltságot, játékot. Mostantól az ünnep „hivatalos” részének amúgy is nemsokára vége van, így a továbbiakban a baráti karácsonyok, ismerősök és távolabbi rokonok meglátogatása lesz terítéken pár napig, így nem árt felkészülni.
Szerencsére az alábbi ötletek többsége nem igényel túlzott készülődést, akár az utolsó pillanatban is össze lehet rántani a javát, így nincs szükség beszerezhetetlen kellékekre, de olyasmire sem, ami ne akadna minden háztartásban. Lássuk, mivel érezheti jól magát a család karácsonykor!

Karácsonyi memóriajáték

A klasszikus játék egy különleges változata: helyezzünk egy tálcára 5-10-15 különféle tárgyat. Ez lehet bármi, az aranydiótól kezdve a nagynéni lakáskulcsáig bármi, a lényeg, hogy kellően különbözőek legyenek és a család legkisebb tagjai is tudják, hogy mi a nevük. Persze lehet különleges karácsonyi „különkiadást” is csinálni, ha van annyi elfekvő díszünk, gyertyánk, csengettyűnk és hasonlónk.

Helyezzük a tárgyakat egy tálcára, ezután mindenkinek ugyanannyi ideje van – 1-2 percnél ez ne legyen több – tanulmányozni a tálca tartalmát. Ezután vigyük ki a szobából a tálcát, majd mindenki kapjon ceruzát és papírt. A papírra minél több tárgyat kell leírni a tálcán szereplők közül. Erre is megadhatunk időkeretet, mondjuk, mindenkinek 3 perce van minél több dolgot felsorolni.

Ezután hozzuk vissza a tálcát, és vessük össze a listákat a valósággal. Az nyer, aki a legtöbb tárgyat helyesen eltalálta.

A „gyilkosos” játék karácsonyi kiadása

Mivel a szeretet ünnepével mégsem összeegyeztethető az öldökléssel, a hagyományos gyilkosos játékot is könnyen karácsonyi díszbe öltöztethetjük. Nevezzük mondjuk „ajándékos játéknak”. A lényeg, hogy mindenkinek felírjuk a nevét egy-egy cédulára, egy másik cetlire pedig felírjuk egy-egy, lehetőleg karácsonyi tárgy nevét (csengő, gyertya, csillagszóró, karácsonyfadísz stb., a lényeg, hogy kézbe lehessen fogni, vagyis a kétméteres ezüstfenyő, vagy a csomagolópapírral beborított autó nem ér).

Garantált karácsonyi szórakozás az egész családnak (Fotó: iStockphoto)

Ezután mindenki húz egy nevet és egy tárgyat, majd a nap hátralévő részében az a feladata, hogy valamilyen indokkal adja az „áldozat” kezébe az adott tárgyat. Ha sikerül, az illető kiesik a játékból.

Garantált szórakozás az egész családnak, főleg, ahogy a családtagok viccesebbnél viccesebb indokokat találnak ki, hogy a másik miért fogja meg „csak egy pillanatra” a hógömböt vagy a mézeskalácsból készült Baby Yodát. Az nyer, aki utoljára „talpon marad”.

Add vissza Rudolf orrát!

Egy klasszikus amerikai gyerekjáték karácsonyi változata. Annyi előkészületet igényel, hogy egy nagy rajzlapra vagy akár egy darab csomagolópapírra valakinek le kell rajzolnia a télapó kedvenc rénszarvasát, de a jellegzetes világító, piros orra nélkül. Az orrot egy külön darab papírra rajzoljuk és tegyünk rá egy gombostűt, vagy, a biztonságot mindenek fölé helyező családoknál egy darab celluxot. Ezután a játékosok szemét egyesével bekötik és nekik kell felhelyezni a rénszarvas orrát a megfelelő helyre. Ebben a család tagjai segíthetnek, de akár trollkodhatnak is. Az nyer, akinek a lehető legközelebb sikerül helyeznie az orrot az anatómiailag megfelelő helyre.

Ho Ho Ho!

Ez is szembekötős feladat: a játékos szemét bekötik, neki ezután meg kell találnia a szobában lévő embereket. A többiek nem léphetnek el előle, nem szaladhatnak el, bár persze, különféle trükkökkel megnehezíthetik a dolgát. Ha a játékos valakit megérint, annak azt kell mondania: „Ho, ho ho!”, persze teheti ezt elváltoztatott hangon is. A játékosnak pedig ki kell találnia, hogy melyik családtagját kapta el éppen. Ha ez sikerült, akkor a játékos helyet cserél az „áldozattal” és kezdődik minden elölről.

Karácsonyi activity

Az ismert, mutogatós-rajzolós-körülírós játékhoz nincs szükség táblára és kártyákra, hiszen a legjobb móka, amikor saját magunk találjuk ki a feladványokat. Mindössze annyi korlátozást kell bevezetni, hogy a feladatoknak karácsonyi hangulatúnak kell lennie (például: mutogasd el, hogy „kinyújtja a bejgli tésztáját”, esetleg rajzold le azt, hogy „idegrohamot kap ajándékcsomagolás közben”, a szórakozás és a röhögés garantált!

Emberi karácsonyfa

Nagyobb társaságok esetén lehet igazán jókat nevetni ebben a játékban. Az embereket osszuk csapatokra, majd minden csapat jelölje ki a saját emberi karácsonyfáját. Őt kell a többieknek feldíszíteni tetszőleges tárgyakkal. Ha nehezíteni akarunk, bevezethetünk időlimitet, vagy kijelölhetjük a felhasználható tárgyak körét. Az idő leteltével minden csapatnak be kell mutatnia a karácsonyfáját, az nyer, amelyik megoldásnál a közönség a leghangosabb tapsban tör ki.

A fenti játékokhoz jó szórakozást, olvasóinknak meghitt, békés ünnepet kívánunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top