Szabadidő

Eredeti a falba rejtett Klimt-festmény

Szerencsésen meglett.

Ezekkel a drága festményekkel mindig valami kalandfilmbe illő dolog történik… Az ember meg csak ábrándozik arról, hogy egyszer ő vesz az ócskapiacon fillérekért valami másolatnak tűnő dolgot, amiről nagy hirtelen kiderül, hogy egy sosem látott Picasso…

Most is valami izgalmas történt: előkerült az a Klimt-festmény, amit huszonhárom éve loptak el egy olasz galériából, Piacenzából. Illetve most már kérdés, hogy ellopták-e végül is, merthogy a mű végig ott volt, csak nem úgy.

Gustav Klimt: Egy hölgy portréja (Fotó: Profimedia)

Valójában a fal másik oldalán pihent, egy csapóajtó mögött. Azok a munkások találtak rá egy szemeteszsákba csomagolva, akik a borostyánt leszedni másztak fel a múzeum oldalára.

Annak idején a nyomozás arra jutott, hogy egy horgászbot segítségével fújták meg a képet (újabb filmbe illő fordulat), de az rejtély, hogy ha így volt, a tettesek miért nem vitték magukkal. Talán közbejött valami, talán megijedtek, talán már nem is élnek – bármi megtörténhetett. A sztori annyira regényes, hogy sokan el sem hitték, hogy valódi Klimtről van szó, ám ezt a szakértők mostanra bebizonyították. A kép értéke nagyjából húszmilliárd forint. Akárki is rejtette el a falban az alkotást, ekkora összegről mondott le.

Az 1917-ben készült festmény egyébként egy fiatal nőt ábrázol zöld háttérrel. A lopás pedig 1997 februárjában történt, a mű nemsokára újra látható lesz.

Forrás: BBC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top