Szabadidő

Gamereket toboroz a videokártya-gyártó, hogy küzdjenek a koronavírus ellen

A vírus megfejtésében segíthetnek a hálózatba kötött csúcsszuper pc-k.

Egyszerűen és kényelmesen ráeresztheted a pc-det a koronavírusra, főleg ha az Nvidia videokártyáinak egyike lapul benne – írja a Gamesradar. (Vagy megkérheted a család gamerét vagy gamer miniközösségét, ha van ilyen.) A világ vezető videokártya (GPU) -gyártója az interneten toboroz résztvevőket, akik hajlandóak „kölcsönadni” a pc-jükben lakozó kihasználatlan potenciált. Az ötlet egyszerű, de annál hatékonyabb: a Folding@home projekt már évek óta sikerrel pörög (annyira, hogy annak idején a 2006-ban megjelent PlayStation 3 konzolokat is csatlakoztatni lehetett hozzá), különböző betegségeket vizsgáltak vele. Az a lényege, hogy az abban részt vevő kutatólaboratóriumok az interneten keresztül használhatják a csatlakoztatott pc-k számítási erejét.

Ez persze nem azt jelenti, hogy közvetlenül átveszik az irányítást gépünk felett, hanem azt, hogy ha éppen nem használjuk, de bekapcsolva tartjuk, távolról hozzájárulhatunk a labor számításaihoz. A laboroknak ugyanis rengeteg erőforrás kell a vírusok és más betegségek molekuláris szintű feltárásához, modellezéséhez és viselkedésének vizsgálatához, az így hálózatba kötött házi pc-k pedig hatékony és óriási virtuális szuperszerverként működnek. Mint kiderült, az új generációs videokártyák ebben nagyon jók, kicsit mintha kifejezetten erre tervezték volna őket – mármint, amikor nem láncfűrésszel szeljük ketté a Doom démonait.

Forrás: Nvidia

Forrás: Nvidia

Az egészben a legszebb, hogy semmi mást nem kell tennünk, mint feltelepíteni egy kis szoftvert, a többit pedig elvégzi az magától. Bármikor leállíthatjuk (lelkifurdalás nélkül), ha újra használni szeretnénk a gépet (ellenkező esetben nagyon lassú lesz). Arra azért figyeljünk, hogy a pc vagy laptop ilyenkor a szokásosnál jobban melegszik és többet is fogyaszt. Persze mind tudtuk, hogy nem győzhetjük le a vírust másként, csak áldozatok árán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top