Szabadidő

Ezentúl butított minőségben indulnak a YouTube-videók

A videomegosztó a karantén miatt megnövekedett internethasználatot kompenzálja a lépéssel. Azért marad a HD és a 4K.

Március 24-től egy hónapig a megszokottnál alacsonyabb minőségben indulnak a YouTube-videók – közölte a Google alá tartozó videomegosztó. A cég ezzel próbálja tehermentesíteni az internet-sávszélességet, amelyet hirtelen lefoglaltak az otthon maradók. Az internetes adatátvitel nagy részéért a YouTube felel, illetve azok a streaming-alapú videoszolgáltatók, amelyek akár 4K-s felbontásban is képesek lejátszani a tartalmaikat. Ez világszerte akadozásokhoz, az internetszolgáltatás szüneteltetéséhez vezethet, azaz az otthonról dolgozók vagy tanulók is nehéz helyzetbe kerülnek. A YouTube tehát ezentúl SD-ben (Standard Definition) indítja videóit.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek hozzáférhetőek a videók jobb minőségben, csak azt, hogy nem úgy indulnak, azaz a nagyobb felbontást ezentúl külön választani kell minden egyes videónál a beállítások (Settings) menüben, a jobb alul található kis fogaskerék ikonra kattintva. A YouTube eddig automatikusan igazította a kijelző felbontásához és az internet sebességéhez a lehető legjobb minőséget, ezt most kézzel kell majd megtennünk. Hasonló intézkedéseket vezetett be a Netflix és az Amazon Prime az európai kormányok kérésének megfelelően. A Google szerint egyébként nem kell attól tartanunk, hogy „elfogy az internet”, de a terhelés csökkentése azért nem árthat.

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top