Szabadidő

Ismét jó élete lesz a magyaroknak, kitör a nukleáris világháború, és az emberek 1000 évig élnek – ezeket jósolták a magyar lapok 2020-ra

A múlt – ahogy Thomas Mann írja – egy feneketlen kút, a jövő pedig kifürkészhetetlen. Például ki gondolta volna, akár mondjuk januárban, hogy az idei év jelentős részét nagy valószínűséggel a négy fal között fogjuk eltölteni? Ugye, hogy senki. 2020-tól egészen mást vártunk; hogy pontosan mit, azt 100-50-30 évvel ezelőtti magyar újságokból próbáltuk kideríteni (a cikkek még holnapig ingyenesen olvashatóak az arcanum.hu jóvoltából)

Színházi Élet, 1920

Minden idők legjobb magyar sajtóterméke, a Színházi Élet 1920 áprilisában körkérdést intézett a hazai színházi és irodalmi világ jeleseihez, miszerint: Milyen korban szeretne élni? A legtöbben persze elidétlenkedték a választ. Huszár Károly „Pufi”, a később Németországban és az Egyesült Államokban is szép karriert befutó, szinte tökéletesen gömb alakú karakterszínész saját bevallása szerint például a tizenhetedik századi Skóciában szeretne élni, mint a többi szép sovány ember, Kosztolányi Dezső meg legszívesebben a kiegyezés idején született volna meg, hogy aztán 1914 júniusában, azaz első világháború kitörése előtt egy hónappal el is hunyjon szívszélhűdésben. Varsányi Irén, a Vígszínház sztárja viszont nagyon komolyan vette a feladatot, és kissé pesszimista (vagy pont, hogy túlságosan bizakodó?) válaszában nagyon röviden és drámaian ki is fejtette, hogy szerinte mikor várható a magyar feltámadás. Hát, úgy 2020-ban:

Száz év múlva szeretnék élni, amikor ismét jó életük lesz a szegény, sokat szenvedett magyaroknak.  

Kolozsvári Tükör, 1920

Ugyancsak 1920-ban a Kolozsvári Tükör azon örvendezett (vagy éppen ironizált – a fene tudja ezt száz év távlatából eldönteni), hogy egyre több lány szerez érettségi bizonyítványt, ami gyönyörű dolog. A lap ezen felbuzdulva egészen konkrét és merész jóslatokba bocsátkozik a férfi és női szerepek jövőbeni alakulását illetően: Húsz év múlva a férfiak fognak főzni és harisnyát stoppolni. Ötven év múlva már a miniszteri székben is nő fog ülni s talán száz év múlva hadvezérek is nők lesznek. Milyen szép is lesz akkor az élet! Amúgy tényleg lehetne több női hadvezér.

Magyar Szó, 2000

A vajdasági Magyar Szó az ezredfordulón remek hírekkel szolgált a majd húsz év múlva, azaz idén megszülető olvasóinak, bizonyos közelebbről meg nem nevezett gerontológusok, genetikusok, biológusok és biotechnológusok véleményére alapozva:

Amennyiben Ön 20 év múlva születik: ez az! Az Ön létrejöttéhez szükséges ivarsejteket már igen körültekintően fogják összebütykölni, így semmilyen probléma nem léphet fel. A gondosan kiválasztott és felturbózott  géneknek köszönhetően Ön és kortársai fogják először igazán áttörni az élettartam korlátait, 500 és 1000 év közötti időszakot is megélve. Azért nem árt majd némi óvatosság: 200 éves kora után feltétlenül gondoskodjon a végrendeletéről.

Varsányi Irén 2020-ban szeretne élni (fotó: keptar.oszk.hu)

Varsányi Irén 2020-ban szeretne élni (Fotó: keptar.oszk.hu)

Népszabadság, 1990

Varga Albert – akit az újság egy nemrégiben alakult külkereskedelmi vállalkozás vezetőjeként mutat be – 2020-ra vonatkozó jóslatai olyannyira fantasztikusak, hogy muszáj az egészet az egészet bemásolnunk:

„Harminc év múlva már egészen biztosan nem lesz külkereskedelem. Kereskedelem persze lesz — de mivel réges-régen életbe lépett a konvertibilitás, ez az egész kérdéskör országhatároktól független lesz Európában. Harminc év múlva a fiam éppen annyi idős lesz, mint én most. Remélem, addigra teljesül az a kívánsága is, hogy olyan Mercedese legyen, amelyikben van csap, mert csodák csodája, ez a gyerek mindig akkor szomjazik meg, amikor be kell szállni egy autóba.

A parlament élete pontosan olyan lesz, mint most, a különbség mindössze annyi: a mai fideszesek korelnök jegyzőként megátalkodott konzervatív hírében járnak majd.

Az unokám nyilván halálra gyötri majd az apját vasárnaponként: „Papa, nem akarok már megint hongkongi étteremben ebédelni!” — hiszen Csepeltől Kelenföldig egymásba érnek majd a vendéglők. Természetesen lelkiismeretesen készül majd a magyar csapat az olimpiára meg a futball-vb-re. És egy egész ország átkozza a szövetségi kapitányt, amiért olyan csúnyán kikaptunk a lett válogatottól.

Szinte bizonyos vagyok benne, hogy a telefonra való várakozási idő négy esztendőre csökken, és bízom benne, hogy harminc év múlva, karácsonykor megjelenik az utánnyomott Révai Lexikon utolsó kötete is. A Mártírok útja környékén nyomokban sem találnak semmiféle monoxidot és dioxidot a levegőben, a fáit nem pusztítja ólom — már csak azért sem, mert (esküdni mernék rá!) megváltoztatják az utca nevét.  Akkorra a magyar hagyományok legszebbikeit vallja majd magáénak Európa; közöttük is első helyen szerepel majd a minden nemzetközi játékkaszinóban kötelezően jelen levő magyar kártya.”

Beszélő, 1996

Az MDF-ből frissen kilépett Szabó Iván (1934–2005) egy interjúban 24 évvel későbbre tekint, és meglehetősen derűlátó:

Nekem meggyőződésem, hogy 2020-ban Magyarországon normálisan fog működni a polgári demokrácia, a parlamentben két nagy párt lesz, a harmadik párt lesz a mérleg nyelve. Személyesen nem mi, akkor már koporsóban leszünk, de mindent el kell kezdeni. Ha Németországban abból indultak volna ki a háború után, hogy úgy át van itatva a fasizmussal az ország, hogy semmilyen keresztény politikát nem lehet folytatni, akkor ma Kohl nem lenne kancellár.

Vas Népe, 1985

Halmágyi Miklós a budapesti jövőkutató konferencia tanulságait foglalta össze a Vas megyeieknek. Eszerint 2020-ban (vagy 2020-ra):

  • Talán beköszönt az energiaválság, talán nem
  • Vagy lesz nukleáris háború, vagy nem lesz
  • Kimerül a bauxit-készletünk, ámde a rezet úgy bányásszuk, mint az őrült
  • Megjelennek a kémiai robotok (?)
  • Meleg lesz, és az állatok hajlamosabbakká válnak az ikerterhességekre
  • Az emberek vagy begyógyszerezett gnómokká fejlődnek vissza, vagy magas és izmos Adoniszokká válnak, és 150 évig élnek

Korunk, 1998/1997

1997 tavaszán Miklós Katalin nyolcadikos kolozsvári és székelyudvarhelyi magyar, illetve román diákokat kérdezett arról, hogy hogyan képzelik a maguk, a családjuk, a városuk, az ország és a világ jövőjét 2020-ban. Hát, született néhány meglepő válasz:

  • Az országot egy nő fogja vezetni, mivel a nők sokkal taktikusabbak a politikában. Szeretném, hogy az a nő én legyek. Elsősorban az országban csak románok fognak élni, semmilyen más nemzetiség. (román)
  • Kolozsvár szépen fog fejlődni, ha Funar úr továbbra is polgármester marad, lehet, ki tudja, hogy még főváros lesz belőle. (román)
  • Olyan uniók fognak létrejönni, mint az EU, így szerintem minden ország egymás szövetségese lesz, elveszítik a jelentőségüket az olyan fogalmak, mint határ, háború, vám stb. Én optimista vagyok. (magyar)
  • Galaxiskirályként szabadon engedem a magyarokat és a cigányokat az országból, amit én vezetek. (román)
  • Nem leszünk mi, magyarok ellenségek a románokkal és fordítva. (magyar)

Napló, 1995

A huszadik század egyik legkalandosabb (esetleg: leghányattatottabb) életű magyar írója, a 85 éves Faludy György egy saját korábbi jóslatát, vagyis inkább apokaliptikus vízióját idézi fel:

„…tudtuk azt, hogy a szovjet uralomnak nincs határa. Mint a török hódoltság, eltarthat 140 évig. Nincs, aki határt szabjon neki, mert a nyugati hatalmak, csakúgy, mint hajdan a Német-római Császárság, örült annak, hogy Kelet-Európát megszállta a török. Magyarországon az osztrák és a török megosztozott, és ez nagyon jól jött nekik. Ugyanez történt most is. Odaadtak az orosznak tizenegy országot, és ez tart addig, míg nem jön egy rettenetes háború valamikor 2020-ban és akkor az oroszok valószínűleg veszíteni fognak és egy teljesen rommá lőtt, rommá atombombázott Kelet-Közép-Európába valaki majd hazaviszi az urnánkat és szép csendesen magyar földre eltemeti. Ez volt a jövendő.”

Faludy György világháborút vizionált 2020-ra (fotó: Fred Ross/Toronto Star via Getty Images)

Faludy György világháborút vizionált 2020-ra (fotó: Fred Ross/Toronto Star via Getty Images)

Valóság, 1970

Deme László, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének munkatársa attól tart, hogy 2020-ra radikálisan át fog alakulni a határon túli honfitársaink által használt magyar nyelv (jó hír, hogy ez egyébként nem történt meg):

A nemzetiségek műveltségükben, mentalitásukban fokozatosan átalakulnak […], így nem lehetetlen, hogy ötven év múlva az idegen könyveket már négy- vagy ötféle magyarra kell lefordítani, száz év múlva pedig Petőfit át kell ültetni a nemzetiségek nyelvére, hogy megértsék. (Szinte ellenállhatatlanul idekívánkozik: hogy fog hangzani majd egy ilyen „átültetés” „amerikai-magyarra”? Talán így: „Betörnultam a kicsenybe, rálittoltam a pájpomra” ?).

Kapu, 1990

A homoszexuálisok helyzete, az orális erotika és a nyakló nélküli promiszkuitás az ezredforduló után, különös tekintettel 2020-ra:

Harminc év múlva egy homoszexuális családnak nem kell majd több előítélettel szembenéznie, mint egy kisebbségi vallásúnak, vagy nemzetiséginek. Törvény fogja engedélyezni homoszexuális pároknak a gyermeknevelést. Ebben a mesterséges megtermékenyítésnek és az örökbefogadásnak döntő szerepe lesz. A mai tizenévesek unokáinak, dédunokáinak a biszexualitás éppoly természetes lesz, mint nekünk az utcai csók vagy az ágyjelenetek a moziban. Egyenrangú szexuális viselkedésként fog terjedni a szokványos nemi aktus mellett az orális erotika, a különféle segédeszközökkel végzett játék (pl. műpénisz, vibrátor), a csoportos közösülés. A XXI. század promiszkuisabb lesz, mint bármely eddigi évszázad. Meg fog szűnni a nudizmus körül kialakult zavar. A fürdőruha ki fog menni a divatból. A vécék ismét közössé válnak. Nem tudható, ajtók lesznek-e rajtuk, de szagelszívó bizonyosan lesz. (Louis Bunuel bizonyára egyetértőén bólintana.) A pornográfia le fog csökkenni. Olyan alkalmi funkciója lesz, mint a maszturbációnak vagy a prostitúciónak.

Ludas Matyi, 1970

Rövid előrejelzés 2020-ra Ősz Ferenctől:

„Amióta megtanultam viszonyítani, boldog vagyok. Ha már nagyon unom a boldogságot, és szükségem van egy kis dekadens pesszimizmusra, arra gondolok, hogy ötven év múlva mindenkinek lesz autója, az űrbe járunk nyaralni és az ötödik emeleten is folyni fog a víz.”

Magyar Szó, 1964

1964-ben a magyar újságok még nem brit, hanem szovjet tudósokkal voltak tele. Itt éppen az emberiség elkövetkező 150 évét vázolják fel magabiztos, világjobbító lendülettel:

Egy táblázat alapján 1970-ig az ember a Holdra érkezik, atomhajtású rakétákat gyárt. Addigra már gépek végzik a nyelvfordításokat, a villanyáramot raktárakban őrzik. A biológusok megértik a delfinek nyelvét. Kétezerig az ember már más bolygókra is eljut. Bolygóközi könyvcserére kerül sor. A villanyenergiát huzalok nélkül továbbítják. Kétezerig az ember jelentős lépéseket tesz a Föld központja felé. Kétezerhúszban automata műszereket röpítenek más csillagok irányába. Ekkorra már irányítható robotok végeznek sok munkát. A biológusok szabályozzák az öröklődő tulajdonságokat. – és így tovább, egészen 2100-ig és a halhatatlanságig. Már csak azért is megéri kattintani, mert ugyanezen az oldalon találjuk a Szovjetuniót semmi sem térítheti le a lenini békepolitika útjáról című remek írást is.

Világgazdaság, 1984

Időnként azért exponálták magukat a brit tudósok is a hazai sajtóban:

Az emberi agyvelőnél is többet tudó számítógépek a 2020-as évig kiszoríthatják helyükből, az orvosokat és más szakembereket — mondta az angliai Cambridge-ben tartott előadásában Sir Clive Sinclair elektronikai szaktekintély. Addigra szerinte a házi számítógépek későbbi generációi olyan értelmesek és jól értesültek lesznek, hogy pótolni tudják a jelenleg szakemberek által ellátott különböző szolgáltatások jelentékeny hányadát. Ezek a csúcskomputerek helyettesítik a család háziorvosát, ismerik minden egyes személy egészségügyi múltját és természetét. A lakosságnak el sem kell hagynia otthonát művelődés céljából, vagy azért, hogy ügyvéddel konzultáljon.

Magyarország, 1966

1966-ban a Magyarország hosszasan ismertette az amerikai RAND Corporation jövőkutatóinak a következő bő fél évszázadra szóló prognózisát. Érdemes az egészet elolvasni, mert elég izgalmas és szórakoztató, mi most csak a 2020-ra vonatkozó jóslatokat emeltük ki:

  • 2005-2020 között megkezdődik a víz alatti növények gazdaságos termesztése. Ezek szolgáltathatják majd az emberiség számára szükséges élelmiszerek 20 százalékát.
  • 2000-2020 között megkezdik új emberi szervek és testrészek keletkezésének biokémiai stimulálását. A szakértők 60 százalékának véleménye szerint 1990-2020 között létre fogják hozni az „ember-gép” szimbiózist, amely lehetővé teszi majd, hogy az ember fokozza intellektuális erejét az agy és a számítógép közvetlen mechanikai integrációja révén.
  • A szakértők 80 százalékának véleménye szerint 2000-2020 között sikerül majd megoldani az öregedési folyamatok kémiai ellenőrzését és legalább 50 évvel meghosszabbítani az emberi életet
  • Jószerint egyetlenegy szakértő sem hiszi, hogy 2020-ig sikerül majd szakképzetlen munkát végeztetni egyes, igen fejlett állatokkal (majmokkal és delfinekkel).
  • A szakértők 70 százalékának véleménye szerint 2005-2020 között az emberiség megteremti a kétoldalú kapcsolatot más világok értelmes lényeivel.
  • A kutatók 80 százalékának véleménye szerint 2000-2020 között megvalósulhat az oktatás olyan formája, amelynek keretében az ismereteket közvetlenül rögzítik az emberi agyban. A szakértők 50 százaléka úgy véli, hogy 2010-2020 között sikerül majd mesterségesen letargikus állapotba hozni, vagy fagyasztani az embert, s ezáltal lehetővé válnak az igen hosszú űrutazások.
  •  Mindegyik kutató lehetségesnek tartja, hogy még 2020 előtt létrehozzák a telepatikus kapcsolatokat.
Igor Novikov az 1960-as római olimpián (fotó: RDB/ullstein bild via Getty Images)

Igor Novikov az 1960-as római olimpián (Fotó: RDB/ullstein bild via Getty Images)

Népsport, 1988

„Képzelje, tizennyolc évvel ezelőtt Jerevánban készítettek egy több mint százliteres üveget, s azt megtöltötték a legfinomabb örmény konyakkal, ötven év után bontják fel, tehát 2020-ban. Jó lenne abból a konyakból inni…” – Ez nem kimondottan jóslat, de azért elég érdekes: Igor Novikov, a szovjet öttusasport kiválósága, az Örmény Tigris mesél egy kolosszális jereváni konyakmatuzsálemről, amit csak 2020-ban bontanak majd fel. Vajon túl vagyunk már a nagy eseményen, vagy a járványra való tekintettel ezt is elhalasztották?  Vagy már mindenki rég elfelejtette az egészet, és a százliteres üveg ma is ott porosodik valami pincében? Akárhogy is, Novikov 2007-ben, 77 éves korában sajnos elhunyt, úgyhogy ő már biztos nem fogja megkóstolni.  

és végül: a Magyar Nemzet egy 1998-as számában – más megszólalók mellett – maga a 21 éves Zuschlag János, az MSZP legfiatalabb országgyűlési képviselője is megosztja a gondolatait arról, hogy hol fog tartani Magyarország 2020-ban. Szerinte addigra NATO- és EU-tagok leszünk, fellendül a gazdaságunk, csökkennek a hazai régiók közti különbségek, és divatba jön az egygyermekes családmodell. Az újság ugyanakkor hozzáteszi, hogy a legfiatalabb szocialista honatya saját jövőjét nem látja ennyire tisztán: tervei szerint befejezi az egyetemet, majd elvégzi a doktoranduszképzést történelemből. Beérkezését 2002-2003-ra teszi, de addig is szeretne pártjában tevékenykedni.

 

Cikkeink arról, hogy mi várható a koronavírus-járvány után:

Vége a „szuperfontos” irodai mítingeknek: így jöhet ki jól az emberiség a koronavírusból

Minden rendben lesz – PONT

Járvány után: mi lesz a gazdasággal?

 

Kiemelt kép: Silver Screen Collection/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top