Szabadidő
Szponzorált tartalom

Ideális fűnyíró kiválasztása (x)

A legideálisabb fűnyíró kiválasztásához több szempontot is figyelembe szükséges vennünk. Fontos tisztában lennünk a kert méretével, kialakításával, domborzatával, ezek mind számítanak ahhoz, hogy el tudjuk dönteni elektromos, vagy benzinmotoros hajtású fűnyíró gépet válasszunk-e.

Az elektromos fűnyíró előnyei, hogy környezetbarát, kicsi a súlya, ezért hölgyek is könnyen használhatják. Nagyon csendes és egy kisebb terület karban tartására, maximum 100 nm-ig tökéletesen elegendő.

Hátrányai közé sorolhatók, hogy a fűgyűjtőtartályuk kisebb, figyelni szükséges favágás közben az elektromos kábelre, illetve lassabban lehet haladni a munkavégzéssel.

Természetesen a benzinmotoros fűnyírónak is vannak előnyei, hátrányai, de kezdjük a pozitív tulajdonságaival. Használata gyorsabb, akadálymentesebb munkát biztosít, mert a fűgyűjtőtartálya sokkal nagyobb, így ritkábban kell ürítenünk. Beszerezhető belőle önjáró változat is, ami jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, főleg ha dombos részen is kell füvet nyírnunk.

Hátrányai közé tartozik, hogy sokkal zajosabb és nehezebb is, cserébe viszont sokkal erősebb a motorja, ami segíti a munkánkat az olyan területeken is ahol egy elektromos fűnyíró már nem bírná a munkát.

Az elektromos én benzinmotoros fűnyírók közé tartoznak az akkumulátorosok is. Amellett, hogy környezetbarátok könnyű velük a mozgás, azonban legfeljebb 120 perc üzemidőt biztosítanak egy töltéssel.

Érdemes megemlítenünk a mechanikus fűnyírókat is, amelyek tökéletesen megfelelnek egy kisebb füves terület karbantartására. Működésük nagyon egyszerű és könnyű.

Kézi hajtásúak, ezért komolyabb karbantartásra nincsen szükségük, üzemeltetésük sem jár plusz költséggel.

Hátrányai, hogy a maximum 4 cm-es vágási magassága és a nagyon kis méretű fűgyűjtőkosara erősen korlátozza az alkalmazási területét.

Kis alapterületű kertek ápolására alkalmasak még az automata robotfűnyírók. Amellett, hogy teljesen önműködnek számtalan plusz kényelmi funkcióval rendelkeznek, ilyenek például a területi-, dőlésszög-, ütközés- és emelésérzékelők, zónák kialakítása, fűnyírás időintervallum, napok, napszakok beállításának lehetősége.

Ne felejtsük el azonban, hogy maximum csak 6 cm-es fűmagasságig működnek jól, emellett beüzemelési költségük is drága.

A legmegfelelőbb fűnyíró megvásárlása előtt érdemes átgondolnunk még a kertünk méretét, adottságait. Ezek alapján tudjuk majd eldönteni, hogy milyen vágásszélességű fűnyírót válasszunk. Tágasabb, akadálymentes területre a széles vágásszélességgel rendelkező fűnyíró a jó választás, szűkösebb, kisebb kertben azonban ez inkább akadályoz minket a mozgásban. Miután alaposan átgondoltuk kertünk adottságait, méretét érdemes azon is elgondolkodnunk, hogy mennyi időt szeretnénk a fűnyírással tölteni.

Kisebb vágásszélességű gépekkel (32-38 cm) nem érdemes nagyobb területeket nyírni, mert a teljesítményük mellett a fűgyűjtőtartályuk is kisebb, így azt gyakrabban szükséges ürítgetni. Maximum 300 m2-es gyepfelülettel képesek megbirkózni. Egy közepes méretű területnél (500-600 m2) 40-42cm-es vágásszélességű gépet, 600-1000 m2-es területnél pedig legalább 51cm-es szélességű fűnyíró az ideális. Természetesen minél nagyobb a vágásszélessége egy fűnyírónak annál nehezebb is, egy dombos területen ilyen esetben például jól jöhet egy önjáró modell.

A megfelelő fűnyíró kiválasztása előtt felmerülhet még az a kérdés is, hogy fűgyűjtős változatot válasszunk-e. Előnye, hogy szép rendet hagy, a pollenszétszóródást is jelentősen csökkenti, illetve a kavicsfelverődésnek is kisebb az esélye. Elhanyagoltabb terület esetén azonban elegendő lehet egy oldalt vagy hátsó kidobású modell is. A levágott füvet miután össze gereblyéztük komposztként is felhasználhatjuk.

Vannak olyan fűnyírók is, amik a kaszálékot egészen apróra vágják, majd szétszórják, és így tápanyagként vissza juttatják a földbe. Ezt a folyamatot mulcsozásnak hívjuk és ez a legkörnyezetkímélőbb fűnyírási módszer, viszont ha emellett döntünk, gyakrabban kell majd füvet vágnunk. Mulcsozás esetén érdemes gyepszellőztető és gyeplazító gépet is beszerezni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top