Szabadidő

Artisjus: közel kétmilliárd forintot kaptak kézhez a magyar zenészek

7477 magyar zenész kapott összesen közel kétmilliárd forint zenei jogdíjat az Artisjustól május közepén. Nem kótyavetyélhetik el.

A televíziókban és rádiókban elhangzott zeneszámok utáni jogdíjakat utalta el május közepén az Artisjus a hazai zenészeknek. 7477 magyar zenész 44 ezer zeneműve után járt a jogdíj. A járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészeknek az így kapott jövedelmet most jól be kell osztaniuk – figyelmeztetett a jogkezelő.

Gitározó pasi

Egy srác gitározik a természetben (fotó: Stock-up/picjumbo/Viktor Hanacek)

Az Artisjus a sajtóközleményében kifejtette, hogy hatalmas zenei adatbázist gondoz, és minden évben többmillió elhangzási adatot vizsgál meg. A zenészek bevételeinek átlagosan 25%-a származik jogdíjakból Magyarországon, de a járványhelyzetben ez sokaknak a fő, vagy az egyetlen bevételi forrása lett. A tavalyi jogdíjakat két részletben kapják meg a zenészek: az elsőt most május közepén, a másodikat (ez a tavalyi koncertek és filmzenék után jár) júliusban kaphatják kézhez a zenészek. A jogkezelő nem csak a magyar, hanem a külföldi zenészek jogdíjait is kezeli: ezekkel együtt összesen 3 milliárd 698 millió forintot osztott szét májusban. Az összeg 53%-át hazai zenészek kapták. Az Artisjus felhívja a figyelmet, hogy a mostani járványhelyzet majd a kevesebb rendezvény miatt a jövő évi jogdíjakon éreztetik hatásukat, amik várhatóan alacsonyabbak lesznek.

Artisjus tábla

Az Artisjus jogdíjainak megoszlása (fotó: Artisjus)

Magyar zenészsorsok a járvány idején az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top