Szabadidő

Döbbenetes méretű akvárium jelent meg a dél-koreai fővárosban

A világ legnagyobb kültéri digitális hirdetőtáblájából elképesztő látványosságot csináltak.

A digitális technológia fejlődésével nem csak az otthoni és a hordozható készülékeink képességei fejlődtek komolyan az elmúlt években, de például a szabad téren elhelyezett digitális plakátok vagy óriásplakát-méretű képernyők teljesítménye is komoly ugráson ment keresztül.

Ennek köszönhetően ma már nem formára hajlított neoncsövekkel vagy pixelnek használt, egyenként becsavart izzókkal jelenítik meg a kültéri reklámokat, hanem olyan kijelzőkkel, amelyek akár az otthoni lapostévét is könnyedén felülmúlják.

Óriási hullámok a koreai digitális óriásplakáton

Képünk illusztráció, de a koreai bevásárlóközpont falán is hasonló hullámok hömpölyögnek (Fotó: Getty Images)

Ennek legékesebb példája a Dél-Korea fővárosában, Szöülban, azon belül is az elegáns Gangnam-kerületben (innen kapta nevét Psy 2012-es Gangnam Style című gigaslágere, amely ma már 3,6 milliárd lejátszásnál jár a YouTube-on) található. Itt áll ugyanis a Coex nevű bevásárlóközpont, amelynek az oldalán a d’strict digitális studió elképesztő installációja látható.

A 20 nagy felbontású panelból álló digitális hirdetőtábla összesen 80,8 méter széles és több mint 20 méter magas, a Korea Herald című helyi lap egyenesen úgy fogalmazott, hogy négyszer akkora, mint egy kosárlabda-pálya.

Ez azonban még nem elég a lélegzetelállító látványhoz, amely naponta 18 órán keresztül varázsolja el az embereket. Az anamorfikus illúziónak nevezett optikai csalódás ugyanis lehetővé teszi, hogy az emberi szem az egyébként lapos kijelzőkön megjelenő látványt térbeli érzetté alakítsa, így a d’strict installációja valóban úgy néz ki, mintha egy hatalmas akváriumban csapódna a víz egyik faltól a másikig. Még a látszóbetonplafonra felfröccsenő vízfoltok is megmaradnak, mintha valóban egy üres dobozban lötykölődő vizet látnánk.

Érdemes körülnézni a d’strict weboldalán is, az egyéb munkák között ugyanis egészen látványos megoldásokkal találkozhatunk, köztük az alábbival, amely a Nexen UniverCity elnevezésű egyetemi kampuszon működik, hasonlít a fentihez, de picit máshogy jeleníti meg a hullámzó vizet.

További cikkeink a design világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top