Szabadidő

Ezért változtatja a színét a hortenzia! – Gondozási kisokos

A nyári kert egyik leglátványosabb virága a hortenzia. Neked is lehetnek lenyűgöző hortenziabokraid, ha megfogadod a most következő tanácsokat.

Ültetés, fényigény

A hortenzia számára a félárnyékos hely a legmegfelelőbb, ahol elsősorban a reggeli órákban éri többet a napfény. A növényt jó vízelvezető talajba ültesd, de ne túl mélyre! Elég, ha annyira mélyre teszed, mint amekkora a cserép, melyben vásároltad. Elültetésére a nyár eleje, valamint az ősz a legmegfelelőbb. Ha át akarod ültetni, késő ősszel vagy télen tedd, amikor már az összes levele lehullott és pihenő fázisban van! A növény jobban érzi magát kiültetve, de ha nincs kerted, cserépben is tarthatod, azonban ez legyen nagyobb méretű, ugyanis a hortenzia gyökereinek bőven kell a hely.

Locsolás

A hortenzia a nedves, de – mint már említettük – jó vízelevezető talajt szereti. A földje tehát legyen mindig nedves, de ne túl nedves! Ha a növény levelei hervadni kezdenek, egyértelműen jelzi, hogy vízre van szüksége. Locsolást tavasztól őszig igényel, a legjobb ha reggel vagy este öntözöd.

A hortenzia csodaszép viráglabdákkal hálálja meg a gondoskodást

A hortenzia látványos viráglabdákkal hálálja meg a gondoskodást (Fotó: Getty Images)

 

Táplálás

Bár lehet kapni hortenzia tápoldatot, de a hagyományos, általános műtrágya is megfelel neki. A mátrágyát tavasszal vagy a nyár elején kell alkalmazni, semmi esetre sem ősszel, utóbbi ugyanis újra növekedésnek indíthatja a bokrot, ami nem egészséges a számára.

Színváltoztatás

A rózsaszín hortenzia virágának színét kékre változtathatod, ha növeled a talaj savtartalmát. Ezt megteheted, ha például kávézaccot, alumínium-szulfátot, fenyőtűleveleket vagy összezúzott tojáshéjat keversz a földjébe. A fehér hortenzia színe nem módosítható.

Kék vagy inkább rózsaszín legyen?
Megnézem
Összes kép (6)

Metszés

A különféle hortenziafajtákat eltérő módon kell metszeni, de általánosságban elmondható, hogy a virágzás után le lehet vágni, illetve tél végén, tavasszal az elhalt ágakat is érdemes lemetszeni a növényről.

Teleltetés

A kertben élő hortenziákat talajtakaróval érdemes óvni a fagyoktól. A cserépben lakó példányokat a hideg hónapokra vidd be a lakásba, vagy más, fagytól védett helyiségbe.

Még több csodálatos virág:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top