Szabadidő

Meghalt Christo, a világhírű csomagolóművész

A Vlagyimirov Javacsev néven született művész 84 éves volt, New York-i otthonában hunyt el.

Meghalt Christo bolgár származású csomagolóművész, aki a világ számos emblematikus épületének és tájképi elemének, köztük a párizsi Pont Neuf híd és a berlini Reichstag épületének művészi színvonalú becsomagolásával vált világhírűvé 2009-ben elhunyt feleségével, Jeanne-Claude-dal.

Christo

Nem marad el Christo utolsó projektje, a párizsi Diadalív becsomagolása – Fotó: Tim P. Whitby/Tim P. Whitby/Getty Images for Serpentine Galleries

Christo Vlagyimirov Javacsev néven született Bulgáriában. Tanulmányait 1952 és 1956 között a szófiai Képzőművészeti Főiskolán, majd a bécsi és a prágai Képzőművészeti Akadémián végezte. 1958-ban Párizsba, majd 1964-ben New Yorkba költözött. 1973-ban megkapta az amerikai állampolgárságot.

Az 1960-as évek pop-art irányzatával rokon concept-art egyik első képviselője. Christo 1958-ban kisebb-nagyobb tárgyak becsomagolásával kezdte, 1961-től foglalkozott középületek, tájelemek becsomagolásával.

Legutóbb a párizsi Diadalív becsomagolásán dolgozott, de a koronavírus-járvány miatt ezt jövőre halasztották. A francia főváros egyik jelképének számító Diadalív becsomagolásához 25 ezer négyzetméternyi újrahasznosítható műszálas szövetet és 7 kilométernyi vörös kötelet akart felhasználni. Emmanuel Macron francia államelnök hivatalának közlése szerint a Diadalív tervezett becsomagolása nem marad el, a jövő őszi akció “lesz a művész utolsó ajándéka az országnak”. Az akciót a tervek szerint 2021. szeptember 18. és október 3. között hajtják végre.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top