Szabadidő

Unod a muskátlit? Ültess léggömbvirágot!

A kertben és a balkonládában is pazarul mutatnak a kékeslila, fehér és rózsaszín léggömbvirágok.
Léggömbvirág

A Kelet-Ázsiából származó Platycodon grandiflorus, vagyis a léggömbvirág szinte az összes magára valamit is adó kertészetben, virágárudában megtalálható mostanság. Ha unod a muskátlit és a petúniát, szuper választás lehet balkonra, virágládába, de ha van kerted, oda is kiültetheted. Ha megfelelő odafigyeléssel gondoskodsz róla, a nyár végéig gyakorlatilag folyamatosan ontja magából a kedves, mutatós virágokat. Külön szuperképessége, hogy nem csak a már kinyílt virágai kimondottan látványosak, de a bimbói is, azok ugyanis kicsiny léggömbökre vagy hőlégballonokra emlékeztetnek. Innen kapta a nevét is. A léggömbvirág színe leggyakrabban liláskék vagy lila, de fehér és rózsaszín változatai is léteznek. 

Enyhén savas jó vízelvezető talajra van szüksége, érdemes a földjébe kávézaccot keverni. Szereti a sok fényt, így napos vagy legfeljebb félárnyékos helyre ültesd! Ültetheted magról is, de egyszerűbb, ha kész palántákat veszel.

Pazarul mutat cserépben vagy balkonládában
Megnézem
Összes kép (7)

Folyamatosan nedves talajra van szüksége, így naponta egyszer, forróbb napokon akár kétszer is érdemes megöntözni. Trágyázni tavasszal agy nyár elején érdemes, lassan oldódó műtrágyával.

Nem szereti a helyváltoztatásokat, így akkor se pakolgasd át, ha cserépben vagy balkonládában tartod. Ha azt szeretnéd, hogy minél gazdagabban virágozzon, az elszáradt virágait mindig vágd le róla! Akár 60-70 centiméter magasra is megnő, így érdemes lehet kitámasztani.

Kártevők általában nem támadják meg, viszont a csigák előszeretettel rágcsálják. Jó hír viszont, hogy a pillangókat is vonzza.

Nem csak szép, hasznos is

A léggömbvirágot a hagyományos kínai gyógyászatban is hasznosítják, Koreában pedig a gyökerét fogyasztják salátákban és édességet is készítenek belőle. (Forrás: Wikipedia)

Ha balkonládában tartod, késő ősszel vidd be a lakásba vagy valamilyen fagymentes helyiségbe! A kertben élő példányokat talajtakaróval érdemes védeni a fagyoktól. 

Még több mutatós virág:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top