Szabadidő

Tudtad? Ezt jelenti, ha a bal tenyered viszket!

A viszkető tenyerekhez kapcsolódó babonák a kereszténység előtti időkbe nyúlnak vissza, ugyanakkor említést tesz róluk a Biblia is.

A tenyerekhez kapcsolódó babonák több kultúrában, így nálunk is elterjedtek. A hagyomány szerint, ha a bal tenyered viszket, azt jelenti, hogy pénz áll a házhoz, míg a jobb tenyér viszketése pénzveszteséget jelez. A hiedelem mindemellett úgy tartja, ha a viszkető tenyerünket nem a másik kezünkkel vakarjuk meg, hanem egy fához dörzsöljük, az szerencsét hoz.

Mit jelent, ha viszked a bal tenyerem?

Mit jelent, ha viszked a bal tenyerem? (Fotó: Getty Images)

A viszkető tenyeret érintő babonák gyökerei a kereszténység előtti időkbe, a szászokhoz és a keltákhoz nyúlnak vissza. Ők ugyanis úgy vélték, hogy ha ezüstöt dörzsölnek a bőrhöz, az számos betegségre gyógyírt jelent. Így ha a tenyerük viszketett – például bőrbetegség miatt – akkor ezüstpénteket dörzsölgettek hozzá. Ebből alakult aztán ki, hogy a viszketés ezüst érkezését jelzi. A hiedelmet a rómaiak átvették és a mai napig is fennmaradt.

A Bibliában szintén találunk utalást a jobb és a bal kezekhez kapcsolódó hiedelmekre: “Te pedig a mikor alamizsnát osztogatsz, ne tudja a te bal kezed, mit cselekszik a te jobb kezed” – olvasható Máté Evangéliumában. A vonatkozó magyarázat szerint a jobb kéz ad, a bal kéz pedig kap.

A hindu vallásban a Lakshmi istennő a szerencsét, a gazdagságot, a termékenységet és a jólétet jelképezi. A hinduk szerint pedig a bal tenyér viszketése azt jelenti, az istennő elhagy téged. A nők esetében ugyanakkor a jelentés eltérő, náluk ugyanis  épp a bal tenyér viszketése jelent szerencsét, míg a jobb tenyéré anyagi veszteséget.

A viszkető tenyér persze sokkal prózaibb problémákat is jelezhet, így többek között ekcémát, pszoriázist, cukorbetegséget vagy allergiát.

Még több babona:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top