Szabadidő

Eltűnt a Trópusi vihar a Netflixről

Robert Downey Jr. egy elhivatott színészt, Kirk Lazarust alakította a Trópusi viharban, aki úgy gondolja, hogy bárkit eljátszhat, ezért feketére festeti magát egy fekete szerepért. Könnyen lehet, hogy ez lehet a törlés oka.

A 2008-as film annak idején nemcsak óriási kasszasiker volt, hanem Oscar-jelölést hozott Robert Downey Jr.-nak is, ami azért nem mindennapi dolog egy vígjáték esetében. A Ben Stiller rendezésében készült mozi egy jókora fricska volt Hollywoodnak, és a hollywoodi megalomániának, de kaptak rendesen a beképzelt színészek is, akik azt gondolják, hogy ők aztán képesek bármit eljátszani, bőrszíntől/nemtől/testalkattól függetlenül. Erre szolgált a magát feketére festő Robert Downey Jr. karaktere, Kirk Lazarus is, és annak idején az emberek még értették a poént, és inkább a retardált szó használata miatt volt egy kis botrány, nem pedig ezért.

Robert Downey Jr. a Trópusi viharban (részlet a filmből)

Robert Downey Jr. a Trópusi viharban (részlet a filmből)

Változnak az idők, és miután az HBO Max rasszizmus miatt ideiglenesen törölte a könyvtárából az Elfújta a szelet, a Netflix is belekezdett a nagytakarításba. Az Angolkák című sorozat a blackface (amikor fehér emberek feketére festik az arcukat, hogy egy feketét játszhassanak el) és a rasszizmus miatt került tiltólistára, a legújabb áldozat pedig a Trópusi vihar. Csak azért nagy kár, mert a film pont annak állít görbe tükröt, hogy Hollywoodban mi mindenre képesek egy kis reflektorfényért az emberek. De úgy tűnik az új idők PC törlésmániájának nincs humorérzéke, már ha ez áll a film törlése mögött, és nem szimpla joglejárat – vázolta fel az index.

Black Lives Matter az nlc-n is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top